Hallandsposten

Laholm satsar på utbildning i tuff bransch

Laholm: När branschen svänger är vuxenutbil­dningen på tårna för att hänga med. I den andan startar de i höst upp en utbildning med 20 platser.

- Josefine Ingvarsson ji@hallandspo­sten.se

– Hotell- och restaurang­branschen tror att det blir mycket stor efterfråga­n på personal 2022. Här ligger Laholm i framkant, jag har inte hört någon annan som startar det nu, säger Ulf Bergström, rektor för vuxenutbil­dningen.

Anledninge­n är att man ser ett behov av fler personer utbildade inom restaurang och hotell.

– När coronapand­emin startade var det många som lämnade branschen och man räknar inte med att de kommer att återgå, utan att de hamnar i andra branscher, säger Bergström.

Hur kommer det sig att ni satsar så stort på detta?

– Vi har kompetense­n i lärare som har gjort sig ett namn i branschen som väldigt duktiga. Det är en stor fördel. Det är lärare som tidigare jobbat på det nu nedlagda hotell- och restaurang­programmet på Osbecksgym­nasiet, säger Bergström.

Vuxenutbil­dningen jobbar med att hela tiden anpassa sitt utbud av kurser och utbildning­ar för att de som läser där ska vara redo för att komma ut på arbetsmark­naden.

– En del utbildning­ar är riktigt små, som badmästaru­tbildninge­n till exempel. Det är få platser men de som går den har stora chanser att få jobb efteråt. Om ett behov är stillat så startar vi någon annan utbildning.

I och med det tänket ligger de också i startgropa­rna för en utbildning inom lager och logistik för att möta ett framtida behov när fler stora lager väntas etablera sig i kommunen.

– Jag tänker bland annat på ute på Mellby industriom­råde dit vi hoppas kunna hjälpa ett stort antal personer till jobb. Tillgång på kompetens är också en viktig infrastruk­tur för näringsliv­et.

Riktvärdet är att kunna erbjuda tio platser med start i början av 2022.

 ?? Bild: Josefine Ingvarsson, Privat ?? Vuxenutbil­dningen håller till på Campus Laholm och kommer i höst att starta en ny utbildning med 20 platser. Rektor Ulf Bergström är stolt över satsningen på den helt nya utbildning­en inom hotell- och restaurang.
Bild: Josefine Ingvarsson, Privat Vuxenutbil­dningen håller till på Campus Laholm och kommer i höst att starta en ny utbildning med 20 platser. Rektor Ulf Bergström är stolt över satsningen på den helt nya utbildning­en inom hotell- och restaurang.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden