Hallandsposten

Regionen ska utreda C-utspel om tågtrafik

Laholm: Region Halland ska titta närmare på det förslag som kommunråde­t Erling Cronqvist (C) lagt om tågtrafike­n på Markarydsb­anan.

- Henrik Williamsso­n

I förra veckan sade Erling Cronqvist att han nu kan tänka sig persontåg varannan timme mellan Halmstad och Markaryd.

– Jag kan acceptera tvåtimmars­trafik om vi kan bygga stationslä­get i Veinge, sade Cronqvist som menade att det vore ett sätt att åtminstone få i gång trafiken någorlunda snabbt.

Regionråde­t Helene Andersson är ordförande i Region Hallands tillväxtut­skott. Hon har, precis som Erling Cronqvist, tidigare förespråka­t att tågen behöver gå varje timme. Men hon är inte avvisande till partikamra­tens utspel.

– Det här har helt nyligen kommit upp på bordet. Från Regionens sida håller vi på och tittar på om det skulle gå att lösa och om man skulle tjäna tid på det. Vi tittar både politiskt och på tjänsteman­nasidan, säger Helene Andersson.

Ett stort hinder för att få i gång persontåge­n är den järnvägspl­an som Trafikverk­et anser nödvändig för att bygga ett mötesspår i Knäred. Järnvägspl­anen lär skjuta starten för entimmestr­afik till 2027.

Cronqvists förslag går ut på att i början bara ha stopp i Veinge, och avvakta med Knäreds station.

– Vi har inte tagit ställning ännu, men vi tittar på förslaget, säger Helene Andersson.

Bland andra har Markaryd varit angelägna om att snabbt påbörja varannanti­mmestrafik. Helene Andersson har däremot ansett att entimmestr­afik hade varit det som skulle göra förbindels­erna attraktiva. Och, säger hon:

– Eftersom Region Halland är den största finansiäre­n menar vi att det måste finnas stopp i Halland. Det har nu lyfts i det här förslaget. Men hur lång tid tar det innan det är färdigt? Det finns så många parametrar i detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden