Hallandsposten

Tusentals idrottsung­domar rensar kusten från skräp

Kusten: I helgen drog initiative­t Städa kust 2021 i gång där tusentals idrottsung­domar rensar Sveriges kust från skräp med början på västkusten.

- Amanda Pettersson

Under lördagsför­middagen var simklubben SK Stimmet ute och startade initiative­t Städa kust 2021 genom att ge Skummeslöv­sstrand en rejäl storstädni­ng.

– Vi har varit ute nu och plockat skräp i två timmar och fått ihop en hel del, berättar Annica Pettersson som är aktiv i simklubben och engagerad i initiative­t.

Totalt har de under dagen samlat ihop 10–12 säckar med skräp och fynden är allt ifrån handskar och strumpor till en gammal solstol.

– Det är en trevlig aktivitet och man får träffas och göra en insats för miljön. Vi samlar även in pengar till klubben och det använder vi till läger och träningar. Nu är det som det är, men det är en välkommen extra inkomst.

” Nu är det viktigare än någonsin att man är mån om miljön och plockar upp all skräp och plast som finns i haven.

I år är intresset för att delta i Städa kust större än vanligt. Efter ett år av inställda cuper, event och försäljnin­gar av olika saker är många idrottsklu­bbars kassor ansträngda.

Men det är inte första gången som SK Stimmet deltar i Städa kust utan det har nästan blivit lite av en tradition.

– Vi har deltagit i rätt så många år nu, ibland under både höst och vår. Nu är det viktigare än någonsin att man är mån om miljön och plockar upp all skräp och plast som finns i haven, säger Annica Pettersson.

I vanliga fall, före pandemin, brukar städdagen avslutas med korvgrilln­ing samt att det är ett större gäng med och deltar. I dag var det två grupper med åtta–nio personer i varje som var med och städade och korvgrilln­ingen var inställd.

– Det blir i mindre skala nu, men det var kul att det blev av efter att det inte blev något för oss i höstas, förklarar Petra Carlsson som varit med under dagen.

Förra året fylldes totalt 1 697 gula Städa Sverige-säckar. I år väntas rekordmyck­et skräp samlas in längs våra kuststräck­or.

Annica Pettersson, SK Stimmet

 ?? Bild: Amanda Pettersson ?? Under lördagsför­middagen var simförenin­gen SK Stimmet ute och gav Mellbystra­nd en rejäl storstädni­ng.
Bild: Amanda Pettersson Under lördagsför­middagen var simförenin­gen SK Stimmet ute och gav Mellbystra­nd en rejäl storstädni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden