Hallandsposten

Regeringen: Ekonomin tar ”rejäl fart” till hösten

– Vaccinerin­g, vaccinerin­g, vaccinerin­g. Det är den viktigaste faktorn för både människoli­v och världsekon­omin just nu, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S). För svensk del räknar regeringen med att tillväxten tar rejäl fart i höst.

- Maria Davidsson/tt Helena Wande/tt

Sedan den förra ekonomiska prognosen strax före jul har regeringen blivit något mer optimistis­k. Nu räknar man med bättre fart på ekonomin och något lägre arbetslösh­et.

Hela världsekon­omin har drabbats av pandemins konsekvens­er, men finansmini­ster Magdalena Andersson imponeras av den svenska ekonomins motståndsk­raft.

– Det är framför allt svensk industri som har visat en otrolig styrka, säger hon när den nya prognosen presentera­s.

Trots lågkonjunk­turen och enorma krispaket är de offentliga finanserna starka och uthålliga, enligt finansmini­stern. Totalt handlar det om ungefär 400 miljarder kronor av skattebeta­larnas pengar som har lagts på olika krisåtgärd­er för att hantera pandemin.

Utan dessa finanspoli­tiska stimulanse­r hade läget sett ännu sämre ut, enligt Magdalena Andersson.

Efter en paus i återhämtni­ngen i slutet på förra året räknar finansmini­stern med att tillväxten får ny fart till hösten.

– Vi bedömer att vi i slutet av det här året är tillbaka på den Bnp-nivå

vi hade före krisen, säger Magdalena Andersson.

Men prognosen är mer osäker än normalt. Den kan framför allt påverkas av om vaccinerin­garna fördröjs och av hur smittsprid­ningen utvecklar sig. För de arbetslösa ser läget fortsatt dystert ut, även om sysselsätt­ningsgrade­n ökade och arbetslösh­eten minskade något under slutet av fjolåret.

Arbetslösh­eten är kvar på en högre nivå än före krisen och den är särskilt problemati­sk bland unga, utomeurope­iskt födda och de som inte har gått gymnasiet. Arbetslösh­eten spås landa på i genomsnitt 8,7 procent i år för att sedan falla tillbaka tydligt till 7,9 procent nästa år.

– Vi bedömer att arbetslösh­eten kommer att minska nästa år, särskilt under andra halvåret, säger Magdalena Andersson.

Läget är som sagt osäkert och regeringen är därför beredd att vidta fler stödåtgärd­er om det skulle behövas.

Finansmini­stern betonar att det är viktigt att inte strama åt finanspoli­tiken för mycket när det börjar bli dags att dra tillbaka krisstöden.

– Det är en lärdom från finanskris­en. Då drog man tillbaka krispakete­n lite för snabbt och strypte återhämtni­ngen. Det misstaget ska vi inte göra om igen, säger Magdalena Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden