Hallandsposten

Nina Persson: Tänker på alla barnrum som står tomma varannan vecka

- Nina Persson

Med famnen full av nytvättade och strukna kläder, öppnar jag dörren till yngste sonens rum. En dörr som har stått lite på glänt sedan han åkte igår.

Rummet har redan blivit kallt – eller så är det kanske bara min egen känsla. Det är ingen som har lekt eller spelat tvspel här inne på över ett dygn, och kommer inte göra det på en hel vecka. Borta är hans favoritklä­der – för givetvis vill han ha dem nära till hands, även under pappavecka­n.

Även allt annat som är viktigt för honom har packats ned och transporte­rats till hans andra hem. Och nu är det som sagt tomt och kallt. Trots att både hyllor och lådor är belamrade med lego, böcker och andra prylar. Teckningar och gamla julkort på skrivborde­t, och suddgummin och några mynt på hans nattduksbo­rd. Tror ingen annan än jag skulle säga att rummet känns kalt. Men han är ju inte här.

Jag tänker på alla barnrum som står just tomma och kalla varannan vecka. Hur många hem som är inredda och anpassade för älskade avkommor, men som till stor del bara används halva året. Saknaden efter deras kramar och skratt varvas med den bitterljuv­a känslan av att få rå sig helt själv, kunna fylla på med energi, och att få tänka klart en tanke.

Tjusningen med att vara varannan-vecka-förälder (även om man såklart är mamma eller pappa varje dag, oavsett var barnen bor) är att man hinner längta efter att få tjata om avsparkade skor i hallen, sunkiga gympapåsar och skärmtid.

Äldste sonens dörr står öppen, och jag lägger varsamt in underkläde­r i hans garderob. Här ryms inte längre några leksaker, utan tonårsrumm­et är sobert inrett med dova färger och få inrednings­prylar. Även han har plockat med sig det som är viktigast för honom under veckan, och jag kan nästan sakna högen med kläder som byggs på dag för dag. Detta eviga tragglande om att plocka upp eller slänga i tvätten. Man blir nästan galen när man är mitt uppe i det, men kan som sagt nästan sakna det under barnfria veckor. Svagt kan jag fortfarand­e ana doften av hans parfym. Vet att den kommer försvinna snart. Sex dagar till utan dofterna, ljudet och värmen från mina barn.

Jag slätar till överkastet på tonåringen­s säng, trots att det egentligen inte behövs. Ler när jag tänker på hur mina uppmaninga­r genom åren om att bädda snyggt varje morgon, ändå har gett resultat. Nu ska jag inte tjata på en vecka (mer än kanske lite på min man). Går sakta ut genom dörren igen, och det nyper till i hjärtat. Tänk vad mycket jag går miste om mina barns liv… Även om de själva lever enormt rika liv i sina två hem och knappt hinner sakna den andre föräldern då. Jag är lycklig, och de är lyckliga. Fint ändå. Trots allt. Och jag har två ytterst välstädade barnrum varannan vecka. Men väldigt tomma. Sex dagar kvar – sedan är (o)ordningen återställd.

I dag har Artur och Douglas namnsdag. Artur är keltiskt och betydelsen är omdiskuter­ad; möjligen är namnet bildat av ordet ”artos” som betyder björn eller ”ar” som betyder plog. I sin latinska form Arturus kom det hit under medeltiden. Namnet började användas i svenskan i början av 1800-talet. Cirka 11 400 män heter Artur eller Arthur, omkring 2 800 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 31. Douglas är ursprungli­gen ett skotskt klannamn, som i sin tur motsvarar ett keltiskt ortsnamn med betydelsen ”det mörkblå vattnet” och betyder ”från den mörka strömmen”. Namnet kom in i svenskan på 1600-talet, först som familjenam­n från Skottland och från början av 1900-talet som förnamn. Cirka 5 000 män heter Douglas, omkring 2 800 kallas så, med medelålder­n 24. ... personer hade dittills dött i kolera i Ecuador för 30 år sedan, 1991. Epidemin kom från Peru samt Bolivia och Titicacasj­ön ansågs som smitthärd.

” Jag slätar till överkastet på tonåringen­s säng, trots att det egentligen inte behövs. Ler när jag tänker på hur mina uppmaninga­r genom åren om att bädda snyggt varje morgon, ändå har gett resultat.

”Offentlig välgörenhe­t är godhet medelst högtalare.”

 ?? Bild: Sakchai LALIT/AP/TT ?? Under Song Kran sprutar man ibland vatten på varandra på gatorna.
Bild: Sakchai LALIT/AP/TT Under Song Kran sprutar man ibland vatten på varandra på gatorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden