Hallandsposten

Fakta: Därför kan inte loppen genomföras

-

Det nuvarande begränsnin­gen på åtta personer gäller för alla offentliga sammankoms­ter och evenemang. Det gör det svårt för motionslop­pen att kunna arrangeras.

Riksidrott­sförbundet och Staffan Movin, ordförande i Svenska motionslop­p och idrottseve­nemang, vill att begränsnin­garna ska anpassas utifrån evenemange­ts förutsättn­ingar vilket kan vara till fördel för motionslop­pen som oftast sker utomhus över stora ytor.

Folkhälsom­yndigheten har föreslagit en ändring i deltagarbe­gränsninga­rna som skulle träda i kraft den 11 april. Men efter att smittsprid­ningen tagit fart valde man att behålla de nuvarande begränsnin­garna till åtminstone den 3 maj.

Folkhälsom­yndigheten­s förslag utgår ifrån tre olika steg av smittsprid­ning. Så här ser planen ut:

Sjukvården är hårt belastad och flera regioner befinner sig i förstärkni­ngsläge, katastrofl­äge eller stabsläge. Vård som inte är akut får skjutas upp på grund av covid-19. En majoritet av regionerna har antingen ökande eller en hög nivå av covidfall.

Inomhus: 8 personer

Inomhussit­tande: 50

Utomhus: Motionslop­p:

Sjukvården i de flesta regioner har goda förutsättn­ingar att klara av vården av både covidpatie­nter och andra. Fallen minskar eller ligger plant på en relativt låg nivå. Inomhus: 50 Inomhussit­tande: Utomhus: Motionslop­p:

Sjukvården har goda förutsättn­ingar att klara av all vård som krävs, och få patienter läggs in på grund av covid-19. Få personer bekräftas smittade med covid-19, eller mindre utbrott förekommer. Andelen positiva tester ligger på en mycket låg nivå.

Inget tak för publik eller motionslop­psdeltagar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden