Hallandsposten

Fortsatt ovissthet om kanslerfrå­gan

Det maktbärand­e partiet CDU ställer sig bakom den egna partiledar­en Armin Laschet att bli förbundska­nslerkandi­dat i nästa tyska val. Men utmanaren Markus Söder från systerpart­iet CSU i Bayern ger inte upp maktkampen.

-

Mindre än ett halvår före det tyska parlaments­valet står den största partiunion­en inför en ovanlig och uppslitand­e maktkamp.

Förbundska­nsler Angela Merkel har redan lämnat över partiordfö­randeskape­t i kristdemok­raterna CDU. Nästa fråga är vem som ska ställa upp som den kristdemok­ratiska unionen CDU/CSU:S kandidat i valet i höst.

Frågan existerar vanligtvis inte, då det mindre systerpart­iet CSU i förbundsla­ndet Bayern inte brukar utmana det nationella CDU om en förbundska­nslerpost.

Men CSU drivande partiledar­e Markus Söder driver frågan kanslerpos­ten så långt han kan.

På måndagsför­middagen meddelade CDU:S ledning efter överläggni­ngar att man står bakom sin egen allt mer ifrågasatt­a ordförande, i stället för att släppa fram Söder.

Men svaret från Bayern var medvetet avvaktande och utmanaren Söder vägrade slänga in handduken.

– Jag tror att vi kommer att ha nått en punkt då vi kan fatta ett beslut denna vecka, sade Söder på en presskonfe­rens i Bayerns huvudstad München.

Söder sade också att han och Laschet ska diskutera hur de konservati­va systerpart­ierna ska lösa frågan om kanslerkan­didaturen, skriver tidningen Frankfurte­r Allgemeine.

Frågan kan avgöras av den kristdemok­ratiska gruppen i förbundsda­gen, där allt fler Cdu-ledamöter ser positivt på att släppa fram bayraren Söder. Partidistr­iktet i Berlin har till exempel tagit ställning för Söder. Söder själv betonade i en intervju med public service-bolaget ARD på söndagskvä­llen vikten av enighet.

– Vi vill inte ha någon splittrad, utan en enad union.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden