Hallandsposten

Bjud upp till dans vid Hornborgas­jön

Trandansen vid Hornborgas­jön är ett naturens skådespel som alla borde få uppleva någon gång. Men trakten runt sjön är också fylld av historiska sevärdhete­r – perfekt för en kortsemest­er på vårkanten.

-

Det första som slår en är det öronbedöva­nde oväsendet. Framför oss står 6 000 tranor som äter korn, utför sin karaktäris­tiska dans, kivas – och låter.

Varje år i mars och april bjuder naturen på detta spektakel. Den grunda fågelsjön i Västergötl­and, omgiven av jordbruksm­ark och med berget Billingens höjder i fonden, lockar många fågelarter. Men för många är trandansen den verkliga attraktion­en.

Det finns flerårig statistik över när tranorna kommer och hur många de är, dag för dag. De första brukar anlända i början av mars och de sista – utöver de få par som häckar vid sjön – har flugit vidare norrut i slutet av april. Som mest har man räknat in 27300 tranor på samma dag, men en vanligare topp brukar ligga runt 20 000.

– Den fråga vi får oftast är hur vi kan räkna tranorna, säger Sofie Stålhand.

för Hornborgar­sjöns naturum, ett center för utställnin­gar och informatio­n, och har hand om de publika evenemange­n. Hon svarar självmant på frågan:

– Alla tranor som är här vid sydspetsen på dagen flyger i skymningen ut till övernattni­ngsplatser runt sjön och då har vi folk med kikare som räknar när de passerar en tänkt riktlinje som korsar flygvägen.

under en stor del av året fullt upp med att guida individuel­la besökare, busslaster med pensionäre­r och skolklasse­r. För även bortom trandansve­ckorna finns här mycket annat att se, exempelvis havsörnarn­a som dyker upp under vinterns utfodringa­r.

– Som mest har vi sett närmare 20 örnar på en dag, säger hon och fortsätter:

– Men under pandemin har vi fått ställa in alla gruppaktiv­iteter, och på vår hemsida finns informatio­n om när det är lugnast och hur man gör ett smittsäker­t besök.

Vi avbryts av några extra högljudda tranor 20 meter bort, som dansar med typiska hopp och utsträckta halsar – omväxlande horisontel­lt och rakt upp mot den för dagen grå himlen.

Tranorna kommer från övervintri­ngen i södra Europa och närmast från rastplatse­r i norra Tyskland, varifrån de flyger på en dag, berättar Sofie Stålhand.

– Under vintern lever de inte i par, men på vägen norrut genom Europa återförena­s de och trandansen är ett sätt att närma sig sin partner igen.

Men det är inte fråga om parningsda­ns, säger hon.

så många tranor som möjligt ska man besöka Hornborgas­jöns södra ände mellan mitten av mars och mitten av april, så ännu finns det chans att överväldig­as. Tranorna gör att traktens turism får en tidig start. Och det finns mycket annat att se i omgivninga­rna, speciellt om man är historisk intressera­d.

Närmste stad är Skara, känd för sin mäktiga domkyrka.

– Den är Sveriges äldsta. Ibland tjafsas det om att Lund skulle vara äldre, men Lund var danskt när de två katedraler­na byggdes på 1000-talet, säger kyrkovaktm­ästaren Anders Johansson och låter oss sedan gå upp i det ena tornet för att beundra vyn

 ??  ?? Hon är förestånda­re
Normalt har hon
Vill man se
Hon är förestånda­re Normalt har hon Vill man se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden