Hallandsposten

Förare dömd för dödsolycka vill ha sänkt straff

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

Halmstad: Den 52-årige förare som dömdes till ett flerårigt fängelsest­raff för bland annat grovt vållande till annans död efter dödsolycka­n utanför Slättåkra kommer att överklaga domen. Han är fortsatt av uppfattnin­gen att det var hans fru som drog i ratten och orsakade olyckan, vilket kan påverka längden på straffet – om han får gehör.

Tingsrätte­ns dom meddelades för snart två veckor sedan och innebar ett två år och nio månader långt fängelsest­raff för 52-åringen. Domstolen gick helt på åklagarens linje och fällde 52-åringen på alla punkter, däribland grovt vållande till annans död.

Men det råder delade meningar om just den rubricerin­gen. Det gör att mannen och hans försvarare överklagar domen till hovrätten.

– Det gör vi för att han har uppfattnin­gen att hustrun tog över förandet av bilen precis innan olyckstill­fället. Då är det inte han som ska ha skulden för det, utan hon, säger mannens försvarare Lars Brandel.

Han tillägger att de inte klagar på alla punkter.

– Att han ska dömas för grovt rattfyller­i till exempel säger vi ingenting om.

Det var i augusti 2020 som den tragiska olyckan inträffade. Vid ett backkrön på Oskarström­svägen frontalkro­ckade två personbila­r kraftigt. En passagerar­e i vardera bil avled av sina skador. I den ena bilen, den som framfördes av 52-åringen, färdades också hans hustru som skadades så allvarligt att hon senare avled. I den mötande bilen färdades en småbarnsfa­milj där dottern, en femårig flicka, avled av sina skador.

Polisutred­ningen som följde visade att 52-åringen som satt bakom ratten hade 2,19 promille och att han körde bilen i 135 km/h på 70-vägen när kollisione­n inträffade. Tingsrätte­n gav inget gehör för mannens vittnesmål om att hustrun tagit tag i ratten och vridit om just innan olyckstill­fället.

Innan överklagan­det har Lars Brandel gått igenom tingsrätte­ns dom tillsamman­s med 52-åringen. Reaktioner­na ska ha varit känslosamm­a.

– Han är förtvivlad över hela situatione­n. Det är en tragedi alltihopa. Han har varit med om en olycka som dödade bland annat hans egen hustru. Uppe på det fick han en fängelsedo­m som upplevs som rätt så tuff.

Även om hovrätten inte heller skulle ge något gehör för vittnesmål­et om fruns agerande kan de ändra straffläng­den. Enligt Lars Brandel spretar praxis i landets domstolar. Han vilar sitt överklagan­de mot en dom i Högsta domstolen från 2005 med liknande omständigh­eter. Även där avled två personer.

– I det fallet blev fängelsest­raffet ett och ett halvt år.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Den 52-årige föraren dömdes till ett två år och nio månader långt fängelsest­raff. Nu överklagar han domen.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Den 52-årige föraren dömdes till ett två år och nio månader långt fängelsest­raff. Nu överklagar han domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden