Hallandsposten

Bostadspri­serna slår rekord i Halland

Halmstad: Bostadspri­serna rusar i Halland. Enligt Svensk mäklarstat­istik AB har priserna stigit med hela tio procent på bostadsrät­ter de senaste tre månaderna, vilket är näst mest i landet. Under samma tid har de halländska villaprise­rna ökat med sju proc

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Halmstad: Villaprise­rna har ökat med sju procent i Halland de senaste tre månaderna. Samtidigt har bostadsrät­terna stigit med tio procent, vilket är näst mest i landet, enligt Svensk mäklarstat­istik AB.

Coronapand­emin har inte dämpat fastighets­marknaden. Tvärtom. Efter en lätt omskakning av branschen för ett år sedan har priserna fortsatt stadigt uppåt – inte minst i Halmstad.

– Det är verkligen säljarens marknad. Nu när folk har lärt sig att leva i det nya ”normaltill­ståndet” märker vi att allt fler som har funderat på att sälja vill göra slag i saken, säger Tomas Nilsson, fastighets­mäklare och kontorsans­varig på Länsförsäk­ringar fastighets­förmedling i Halmstad.

Fortfarand­e är det dock få hus till salu i förhålland­e till efterfråga­n. Det, i kombinatio­n med de låga räntorna, fortsätter att pressa upp priserna.

– De är rekordhöga i Halmstad just nu. Är man på jakt efter en villa bör man se till att vara väl förberedd. Stäm av med banken i god tid och sätt ett maxtak. Det är lätt att ryckas med vid en budgivning, säger Tomas Nilsson, som inte tror att den nuvarande prisökning­stakten är långsiktig­t hållbar.

I dag är budgivning snarare regel än undantag vid en bostadsför­säljning i Halmstad. Det bekräftar samtliga mäklare som Hallandspo­sten pratat med. Även mäklarna själva överraskas ibland av hur mycket en fastighet drar iväg i pris.

– Budgivning­arna är svåra att bedöma på den marknad vi har just nu. På vissa håll har vi sett en oerhört snabb prisutveck­ling, liksom ett flertal toppnoteri­ngar för alla områden i kommunen, säger Dino Kara, fastighets­mäklare på Fastighets­byrån Halmstad.

Det är alltså inte bara de kustnära villorna som sticker iväg.

– Jag skulle säga att alla områden har hög utväxling. Och som köpare ska man vara medveten om att budgivning­en ofta går snabbt, säger Dino Kara och tillägger att snittprise­t för en villa i Halmstad nu är över fyra miljoner kronor.

Kalle Svensson är fastighets­mäklare på Bostad & Co i Halmstad. Hans råd till förstagång­sköpare som drömmer om ett hus men har en begränsad budget, är att ta sig en titt utanför centralort­en Halmstad.

– Priserna stiger i kransorter­na också. Men även om det har blivit dyrare i Kvibille, Harplinge, Oskarström och Åled så kan man oftast få lite mer hus för pengarna där. Men även utanför centrala Halmstad får man vara beredd på budgivning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden