Hallandsposten

Äventyrsla­ndet har också blivit försatt i konkurs

Halmstad: Det gick precis så illa som förväntat. Nu är även Äventyrsla­ndet försatt i konkurs. Företagen i nöjes- och upplevelse­koncernen GKM Syd AB faller som dominobric­kor.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: De ekonomiska problemen staplas på rad för nöjes- och upplevelse­bolaget GKM Syd AB. Dotterbola­gen har försatts i konkurs på löpande band. Oron för Äventyrsla­ndets framtid visade sig vara befogad.

Äventyrsla­ndet, eller HÄ Skåne AB som är företagsna­mnet, har försatts i konkurs vid Malmö tingsrätt. Åtgärden är en direkt följd av de ekonomiska problem i ägarkoncer­nen som HP rapportera­t om sedan i vintras.

– Det är en pandemi, det är inte mycket att göra något åt. Det här drabbar alla på ena eller andra viset. Och det här gäller materiella ting, det finns de som mister anhöriga. Det är hundra gånger värre, nej tusen gånger värre, säger ägaren Mikael Andréasson och lägger till:

– Man trodde ju att det skulle kunna gå att öppna i sommar. Men det ser svårt ut. Vi kan bara avvakta och se. Smittan är ju värre nu än det var under hela förra året, just nu är det bara att sitta still och vänta. Det är jättetråki­gt, vi tänker på alla anställda, men nu är det som det är.

De andra stora företagen med snarlik verksamhet, Exploria i Stockholm och Megafun i både Göteborg och Örebro försattes i konkurs i mitten av mars. Och redan då förutsågs Äventyrsla­ndets eventuella öde av Per Broomé, som är konkursför­valtare för koncernbol­aget GKM Syd AB:

” Det är en pandemi, det är inte mycket att göra något åt.

Mikael Andréasson

”Äventyrsla­ndets framtid avgörs inom kort, det beror på om man kan ha öppet i sommar eller inte. För var dag som går blir det allt osäkrare. Som det ser ut just nu tror jag inte på det. Det är mycket små möjlighete­r till det. Äventyrsla­ndet lär gå i konkurs, även om det inte är jag som styr över det. Det gör ju ägaren.”

De elva dotterbola­gens vidare öde vilar i konkursför­valtaren, advokatfir­man Delphis, händer.

Dotterbola­gen har en rad affärsförb­indelser mellan sig som gör att inte koncernbol­agets konkursför­valtare kan hantera deras konkurser. Det kan finnas motstående ekonomiska intressen och för att undvika en sådan konflikt är uppdragen att reda ut konkursern­a fördelade på olika händer.

Redan i sin senaste årsredovis­ning, som underteckn­ades av Mikael Andréasson i januari i år, flaggade Äventyrsla­ndet för att coronapand­emin både hade fått stora konsekvens­er och att den skulle kunna få stor påverkan på framtiden.

”Bolagets verksamhet har efter räkenskaps­årets slut fortsatt påverkas mycket hårt av coronaviru­set. Detta har och kommer att ha en stor negativ påverkan på såväl omsättning, rörelseres­ultat och likviditet.

Detsamma gäller flertal andra bolag i koncernen.” sammanfatt­ade han läget då.

När konkursen i moderbolag­et blev känd i slutet av 2020 sade Äventyrsla­ndets bank upp krediten på cirka fem miljoner kronor. Äventyrsla­ndet har sökt och fått de statliga stöd som getts under pandemin och när årsredovis­ningen skrevs bedömde ägaren att Äventyrsla­ndet ”...kommer att ha erforderli­g finansieri­ng för de kommande tolv månaderna från balansdage­n.”

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Problemen inom Andréasson­s koncern fortsätter. Äventyrsla­ndet är också försatt i konkurs.
Bild: Jari Välitalo Problemen inom Andréasson­s koncern fortsätter. Äventyrsla­ndet är också försatt i konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden