Hallandsposten

Tomas billiga gräsmatta blev en dyr historia

Mästocka: Tomas Andersson i Mästocka köpte en bit mark av sin granne för en krona, men har betalt över 100 000 kronor i avgifter.

- Josefine Ingvarsson ji@hallandspo­sten.se

Laholm: Tomas Andersson i Mästocka köpte loss en bit mark av grannen för en symbolisk summa på en krona. Utredninge­n hos Lantmäteri­et blev sedan en chock – fakturan landade på 100 000 kronor.

– Det jag har betalat för den här gräsmattan nu är nästan 20 procent av taxeringsv­ärdet på fastighete­n, säger Tomas Andersson.

Han ärvde sin fars hus för en tid sedan. I huset bodde Tomas morföräldr­ar när han själv växte upp och där bor han själv just nu.

Dottern har flyttat in i det andra, lite större huset som ligger bredvid. På andra sidan vägen bor en granne som på pappret ägde en liten bit av gräsmattan även på Tomas sida av vägen.

– Det har legat så sedan de rätade ut vägen för en herrans massa år sedan. Det var i slutet av 1950-talet och sedan dess är det vi i min släkt som har klippt gräset och hållit efter marken där, berättar Tomas.

När han flyttade in i sin gamle fars hus ville han också renovera en del. Bland annat planerade han att lägga ner slangar för jordvärme.

– Jag ville inte lägga dem i grannens mark och frågade därför om jag fick lov att köpa den biten av tomten.

Han fick då erbjudande­t att köpa loss den för en krona och tog det.

Sedan tog det fart med den ena fakturan efter den andra från Lantmäteri­et.

Anledninge­n var att det låg en gammal samägd väg på marken. När Lantmäteri­et började nysta i detta visade det sig vara 26 delägare i en samfälligh­et som alla behövde underrätta­s och få chans att yttra sig om huruvida Tomas skulle få ta över ägandet av gräsmattan eller inte.

– Vägen är inte använd sedan 1950-talet och samfälligh­eten från

Laga skifte på 1800-talet. Det tickade många timmar för att reda ut och försöka få tag på alla som i dag hade rätt till marken.

Tomas hade räknat med att det skulle landa på runt 50 000 kronor. Det slutade på en faktura på ungefär 100 000 kronor.

– Hade jag vetat att det skulle bli så dyrt hade jag kanske gjort ett arrendeavt­al för 50 år framåt i stället. Men när man väl har börjat så kan man inte ångra sig, man får betala per timme, så det var lika bra att köra på, säger Tomas.

Lantmäteri­ets utredare Klara Nordell är ansvarig för ärendet:

– Lantmäteri­et har skyldighet att utreda delägare till en samfälligh­et i de fall det finns en ansökan om att överföra sådan mark till en annan fastighet, säger Klara Nordell och fortsätter.

– I det aktuella ärendet bestod området som fastighets­ägaren avsåg att köpa delvis av en marksamfäl­lighet som ägdes av ett antal andra fastighete­r. Samfälligh­eten som bildades för över 150 år sedan var inte utredd varken i avseende på lokaliseri­ng eller delägarkre­ts. Därav en mer omfattande utredning i detta ärende, fortsätter hon.

” Det jag har betalat för den här gräsmattan nu är nästan 20 procent av taxeringsv­ärdet på fastighete­n.

Tomas Andersson

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Tomas Andersson köpte tomten av grannen för en krona, men har fått en faktura från Lantmäteri­et på 100 000 kr för utredninge­n av ägarbytet.
Bild: Henrik Williamsso­n Tomas Andersson köpte tomten av grannen för en krona, men har fått en faktura från Lantmäteri­et på 100 000 kr för utredninge­n av ägarbytet.
 ??  ?? Lantmäteri­et lade ner många timmar på att märka ut tomtens gräns enligt kartorna från 1800-talet i förhålland­e till den nya sträckning­en.
Lantmäteri­et lade ner många timmar på att märka ut tomtens gräns enligt kartorna från 1800-talet i förhålland­e till den nya sträckning­en.
 ??  ?? Hemtjänstp­ersonal slog larm när 60 sömntablet­ter försvann på bara några dagar. En person med hjälp av hemtjänst i kommunen fick i slutet av januari sitt förråd med sömntablet­ter påfyllt. Det fanns 65 tabletter i skåpet, men efter bara fem dagar var där bara fem tabletter kvar. Hemtjänstp­ersonalen fyllde på skåpet, som är olåst då personen själv ska hantera sina mediciner, med en ytterligar­e person närvarande.
Det finns därför inga tvivel på hur många tabletter som försvunnit. Det är dock oklart vad som hänt med tablettern­a.
Hemtjänstp­ersonal slog larm när 60 sömntablet­ter försvann på bara några dagar. En person med hjälp av hemtjänst i kommunen fick i slutet av januari sitt förråd med sömntablet­ter påfyllt. Det fanns 65 tabletter i skåpet, men efter bara fem dagar var där bara fem tabletter kvar. Hemtjänstp­ersonalen fyllde på skåpet, som är olåst då personen själv ska hantera sina mediciner, med en ytterligar­e person närvarande. Det finns därför inga tvivel på hur många tabletter som försvunnit. Det är dock oklart vad som hänt med tablettern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden