Hallandsposten

Hygieniste­r ska få Oskarström att smila igen

Oskarström: En gång i tiden var kliniken välkänd och välbesökt. Och även om patienter inte återvänder med ett leende så hoppas Jimmy Olivera och Maite Ubiria, som nyligen tagit över tandläkark­liniken på Ågatan, att de åtminstone ska gå därifrån med ett.

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

Sedan i höstas äger tandhygien­isterna sin egen klinik, JM Dental, i Oskarström.

– När jag kom hit så såg jag vattnet och jag är som en fisk, jag föddes i mars (stjärnteck­en fiskarna), och då tänkte jag åh så härligt och även nära till Halmstad. Detta måste vi satsa på. Går det åt hel-te så går det åt hel-te och då flyttar jag tillbaka, säger Maite Ubiria och skrattar.

Det där sprudlande skrattet fyller väntrummet på kliniken gång efter annan under intervjun. Och även Jimmy Olivera har ett ständigt leende på läpparna när han berättar om duons satsning.

– Det har varit en gammal folkkär klinik sedan tidigare. Det var en tandläkare som hette Bruno Chmel som var väldigt omtyckt och många kunder hade gått till honom under flera år. Och sedan gick han bort, en annan ägare tog över och sedan kom pandemin och han sålde kliniken och då kom vi in i bilden, berättar Jimmy Olivera.

” Saken är den att vi köpte kliniken i höstas, när allt såg ganska ljust ut och man släppte på begränsnin­garna. Men när allt var klart då kom den andra vågen och alla restriktio­ner. Det har varit kämpigt.

Jimmy Olivera, delägare JM Dental

Men hur hamnade egentligen en spanjorska och en chilenare i Oskarström? Den gemensamma nämnaren stavas något oväntat – Norrbotten.

Det var nämligen där deras vägar möttes för första gången.

– Jag kommer från norra Spanien, San Sebastian, ett jättefint ställe. Sedan flyttade jag till Norrland, Gällivare dessutom. Men det var ingen kärlek som gjorde att jag flyttade dit utan det var jobbet faktiskt. Det är lite tråkigt med jobb i Spanien för det är många som utbildar sig, men som inte hittar något jobb, berättar Maite Ubiria och beskriver Gällivare som exotiskt och kul, i alla fall till en början.

– Det var ganska bra för mig att lära mig språket där för de pratar ganska långsamt och tydligt. Men efter två år förstod jag att det inte fungerar för mig. Jag blev så deprimerad, det finns ju inget ljus. Så då flyttade jag till södra Sverige.

Men innan dess hade hon, via en gemensam vän i Luleå, lärt känna Jimmy Olivera.

– I Luleå jobbade jag från 2015 till 2018. Och 2016 lärde jag känna Maite och en annan kollega som nu bor i Stockholm. Planen var att alla vi skulle flytta till södra Sverige och starta en klinik, men av olika anledninga­r blev det bara jag och Maite som flyttade hit.

Maite träffade sin nuvarande sambo i Gällivare, och via en sejour i Lerum gick flyttlasse­t vidare till Landeryd. Maite jobbade då på privatklin­ik i Hyltebruk medan Jimmy hade flyttat till Halmstad och jobbade på Folktandvå­rden.

När möjlighete­n på Ågatan i Oskarström dök upp var det en chans som hygieniste­rna inte kunde motstå.

– Det har alltid varit tandläkare här och aldrig funnits några privata hygieniste­r i Oskarström. Det har varit positivt för det är väldigt många som aldrig har haft en hygienistb­ehandling förut så de har blivit positivt överraskad­e, menar Jimmy Olivera.

Duon har renoverat lokalen och köpt in modern utrustning, bland annat i form av en ny behandling­sstol. Efter vissa besvär, ”vi var lite kräsna”, hittade de även en tandläkare som nu är anställd.

Jimmy och Maite ser hellre ljuspunkte­rna, men medger att den första tiden har varit tuff.

– Saken är den att vi köpte kliniken i höstas, när allt såg ganska ljust ut och man släppte på begränsnin­garna. Men när allt var klart då kom den andra vågen och alla restriktio­ner. Det har varit kämpigt, berättar Jimmy Olivera.

– Men vi är glada eftersom patienter som har kommit hit har vi gett det bästa vi har kunnat och de har varit nöjda och vill komma tillbaka. Vi kommer alltid ta hand om kunder och vi kommer alltid skoja också, intygar Maite Ubiria och skrattar.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Jimmy Olivera och Maite Ubiria, äger och driver JM Dental i Oskarström. Ett av rummen har fräschats upp och inretts med ny utrustning. Den gamla tandläkars­tolen ”från dinosaurie­tiden” finns kvar men används mest som reservstol.
Bild: Jari Välitalo Jimmy Olivera och Maite Ubiria, äger och driver JM Dental i Oskarström. Ett av rummen har fräschats upp och inretts med ny utrustning. Den gamla tandläkars­tolen ”från dinosaurie­tiden” finns kvar men används mest som reservstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden