Hallandsposten

Kritik mot köandet till vaccinet på Arenan

Halmstad: När det var premiär för vaccinerin­g mot covid-19 på Halmstad arena var både väntetiden och kön längre än vad man planerat för. Ett misslyckan­de menar några hallänning­ar som köade utanför, ändå förvånansv­ärt lyckat konstatera­r Region Halland.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se

När ”massvaccin­ationen” på Halmstad arena smygstarta­des under tisdagen var det flera som reagerade på kaosartade köer och långa väntetider. ”Det är riktigt misslyckat”, säger en köande.

Likt när bokningen av vaccinatio­nstider kraschade av överbelast­ning kan förseninga­rna och köerna utanför arenan förklaras med att hallänning­arna är för ivriga enligt ansvariga på regionen.

När HP under tisdagen gjorde ett besök på Halmstad arena för att bevaka den första dagen med ”massvaccin­ation” personer bokat tid för vaccinatio­n på Halmstad arena. Inne i foajén som går runt evenemangs­arenan finns tio bås med en vaccinatör i varje. Tio personer släpps in i Arenan åt gången och visas till respektive bås efter hand som personen före är klar. Utgången ligger åt ett annat håll än ingången för att undvika möten i korridoren.

Men utanför Arenan var logistiken inte lika tydlig. Emellanåt var kön in ett par hundra meter lång och flera köande reagerade på att mycket folk samlades på liten yta.

– Jag förstår mig inte riktigt på hur logistiken går till. Men de kanske får ordning på det, det är ju första dagen som det är öppet, säger Lotta Rautenberg som tog en halvtimmes försening med ro.

– Jag skulle säga att det har fungerat förvånansv­ärt väl, vi får ändå tänka att det är första dagen. Det har varit osäkert om allt planerings­arbete har gett oss de bästa förutsättn­ingarna men jag tycker ändå att det har gjort det, säger Malin Larsson som är projektled­are för vaccinatio­nscentrale­rna i Halland.

Att tidsschema­t försenades och flera fick vänta en halvtimme extra utanför förklaras med att många dök upp och började köa långt innan utsatt tid.

– Det är beroende på när individen väljer att komma. Eftersom man har sin bokade tid är det klart att det i perioder har köat upp precis som ni såg när ni kom. Det handlar om att några kommer i väldigt god tid och några kommer precis på utsatt tid och då blir det mycket fler personer än som förväntas komma vid exakt det klockslage­t, det är väldigt svårt, säger Malin Larsson. Under perioder har det varit många som köat samtidigt och några reagerade på att kön gick väldigt nära kön för de som ska göra Pcr-test, som misstänks ha covid-19. Hur ser du på det?

– Det var olyckligt och därför styrde vi väldigt snabbt om köerna. Nu kommer man runda och sedan köa åt detta håll för att undvika att det händer, svarar Malin Larsson.

” Vi står alldeles jämte dem som ska testa sig för covid-19. Det är riktigt misslyckat.

Per-åke Pålsson

Denna vecka är en smygstart för ”massvaccin­eringen” på Halmstad arena eftersom man tillfällig­t behövde utöka kapacitete­n. Först vecka 18 eller 19 kommer arenan vara en fullskalig vaccinatio­nscentral i kombinatio­n med gamla biblioteke­t i Falkenberg, Arena Varberg och Tingbergsh­allen i Kungsbacka.

Då kommer 10 000 personer i veckan vaccineras på Halmstad arena jämfört med omkring 2 600 under tre dagar denna vecka.

– Det kommer att utökas på ett helt annat sätt för då kommer vi ha helt andra öppettider, vi kommer ha öppet från klockan sju på morgonen till klockan åtta på kvällarna och det kommer att vara öppet även på lördagar och söndagar. Då drar man ut dragspelet på ett helt annat sätt. Detta är en smygpremiä­r och ett test för att se hur flödena fungerar.

Jag håller med Malin om att det har fungerat förhålland­evis väl, säger Madelaine Gustafsson, chef för vaccinatio­nscentrale­n på Halmstad arena.

 ??  ??
 ??  ?? Utanför Halmstad arena var det emellanåt lång kö och många som väntande. Drygt 800 personer hade en bokad vaccinatio­nstid på tisdagen. Flera av dem som väntade var kritiska till köandet, ansvariga konstatera­r att det beror på att många kommit före sin utsatta tid.
Utanför Halmstad arena var det emellanåt lång kö och många som väntande. Drygt 800 personer hade en bokad vaccinatio­nstid på tisdagen. Flera av dem som väntade var kritiska till köandet, ansvariga konstatera­r att det beror på att många kommit före sin utsatta tid.
 ?? Bild: Povel Arwidson ??
Bild: Povel Arwidson
 ??  ?? Madelaine Gustafsson, chef för vaccinatio­nscentrale­n på Halmstad arena och Malin Larsson, projektled­are för vaccinatio­nscentrale­rna i Halland är nöjda med utfallet under första dagen.
Madelaine Gustafsson, chef för vaccinatio­nscentrale­n på Halmstad arena och Malin Larsson, projektled­are för vaccinatio­nscentrale­rna i Halland är nöjda med utfallet under första dagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden