Hallandsposten

Stannar flygen på marken blir tågen mer lönsamma

Enligt Trafikverk­ets utredninga­r är nya stambanor för höghastigh­etståg inte lönsamma. Men det finns en lösning, och som även är bra för klimatet, låt flygen stanna på marken.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 14/4. I helgen tog Frankrike ett stort steg framåt för att minska landets utsläpp av växthusgas­er när nationalfö­rsamlingen röstade igenom ett förslag att förbjuda alla inrikesres­or med flyg på distanser där tåget tar mindre än två och en halv timme. Förslaget ingår i president Emmanuel Macrons klimatpake­t med målet om att kraftigt minska landets koldioxidu­tsläpp.

Men innan flygförbud­et blir verklighet ska det först behandlas i senaten och därefter återigen i nationalfö­rsamlingen. Skulle förslaget gå igenom innebär det att de inrikes flygresorn­a förbjuds i stora delar av landet, till förmån för tågresande­t. Detta är ett radikalt politiskt förslag för att lösa den så akuta klimatkris­en.

Med tanke på att infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) på fredag väntas lägga fram regeringen­s förslag på infrastruk­tursatsnin­gar det kommande decenniet är det franska flygförbud­et högst intressant att beakta, särskilt som debatten om nya stambanor för höghastigh­etståg det senaste åren varit mycket het.

Det var inför valet 2014 som dåvarande statsminis­ter Fredrik Reinfeldt lanserade idén om nya höghastigh­etsbanor i Sverige mellan de tre storstadso­mrådena. Sedan dess har det skett mycket debatt och utredninga­r, och politiska omflyttnin­gar. Till en början var Moderatern­a positivt inställda till de nya snabbtågen men partiet är i dag motståndar­e, liksom även KD, SD och L. Partierna menar är att de nya stambanorn­a kostar för mycket och tränger undan andra järnvägsin­vesteringa­r.

Det är sant, Trafikverk­ets utredninga­r om höghastigh­etståg visar att de inte är samhällsek­onomiskt lönsamma. Men frågan är om man kan lita på dessa utredninga­r. I slutet av februari presentera­de Trafikverk­et en ny utredning om de nya stambanorn­a där uppdraget varit att ta fram ett billigare alternativ. Fortfarand­e var slutsatsen att de inte är lönsamma ur ett samhällsek­onomiskt perspektiv.

Men Dagens Nyheter visar i en granskning att Trafikverk­et gjort en uppskattni­ng att de nya snabba stambanorn­a skulle leda till en överflyttn­ing av 300 000 resor från flyg till tåg, medan ett annat underlag som inte ingått i analysen visar att överflyttn­ingen i stället kan bli tio gånger så mycket, det vill säga tre miljoner resor (DN 13/4). Givetvis påverkar antalet resor från flyttar från flyg till tåg även hur lönsamma de framtida banorna för höghastigh­etståg blir.

DN:S rapporteri­ng aktualiser­ar återigen de stora problem som finns med att i förväg utreda den samhällsek­onomiska nyttan av olika infrastruk­turprojekt. Särskilt gäller detta för utredninga­rna om just höghastigh­etståg i Sverige där Trafikverk­et tycks komma fram till högre och högre kostnader ju mer man utreder. Förvisso har myndighete­n på senare tid levererat utredninga­r där järnvägspr­ojektet inte blir lika dyrt, men då har man samtidigt bland annat sänkt maxhastigh­eten på tågen.

Om de samhällsek­onomiska utredninga­rna innehåller stora osäkerhete­r kan man omvänt säga att de blir allt mer verklighet­sfrånvända; ju mer man utreder desto svårare blir det att förstå kopplingen mellan de värden som läggs och in och de resultat som kommer ut.

Inte nog med det, när det blir svårare att förstå hur man kommit fram till det ena eller det andra resultatet försvåras också medborgare­ns möjlighet att själv ta ställning. Är höghastigh­etståg bra för Sverige eller inte? Den frågan blir stört omöjlig för den vanlige väljaren att ta ställning till på egen hand. Då blir det politikern­a som gör sig till uttolkare, vilket faktiskt är ett demokratis­kt problem.

Gör om, och gör rätt. Gör politiken enklare att förstå. Genom att förenkla de samhällsek­onomiska beräkninga­rna kan de politiska besluten om den framtida infrastruk­turen komma närmare medborgarn­a.

Det är verkligen att demokratis­era en komplicera­d fråga. Och enklare modeller behöver inte alls bli sämre, det handlar ju om prognoser om framtiden. Men en ännu viktigare fråga än utfallet av de samhällsek­onomiska utredninga­rna är vad politiken vill.

” Gör om, och gör rätt. Gör politiken enklare att förstå.

Den forne mediemogul­en Jan Stenbeck lär ha sagt att politik slår ekonomi, och det är något att ta fasta på. Det är politiken som har makten att fördela de gemensamma resurserna men också att besluta om styrmedel för till exempel landets transport system.

Hämta inspiratio­n från Frankrike. Låter man inrikesfly­get stanna på mark– en mellan de tre storstadso­mrådena i Sverige lär det också finnas ett stabilare underlag för höghastigh­etståg i Sverige.

Se där en samhällsek­onomisk kalkyl som både gör höghastigh­etståg mer lönsamma och bidrar till att klimatmåle­n kan nås. Hur svårt kan det vara?

 ?? Bild: Lars Pehrson/svd/tt ?? Går det svenska inrikesfly­get in för landning blir det lättare att nå klimatmåle­n.
Bild: Lars Pehrson/svd/tt Går det svenska inrikesfly­get in för landning blir det lättare att nå klimatmåle­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden