Hallandsposten

Mattias Karlsson: När C vänder, det är då det händer

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Omprövning­ens tid är här. I alla fall när det gäller persontraf­iken på Markarydsb­anan. I förra veckan meddelade Centerpart­iet i Laholm att man vill se persontåg på sträckan mellan Halmstad och Markaryd även om denna bara går varannan timme (HP 10/4).

Tidigare har partiet, likt andra borgerliga partier i Region Halland, hårdnackat bara accepterat tågtrafik som går varje timme.

Anledninge­n till att Centerpart­iet vänder är Trafikverk­ets besked tidigare i år att tågtrafike­n på Markarydsb­anan tidigast kan börja gå 2027. Det beskedet var ett rejält dråpslag med tanke på den utdragna processen hittills att få igång tågtrafike­n.

Trafikverk­et menar att järnvägsin­vesteringa­rna på banan kommer att överstiga 100 miljoner kronor och därmed blir en nationell fråga. Det måste också göras en så kallad järnvägspl­an, en process som tar tid och därmed senarelägg­er persontåge­n.

Detta besked har alltså fått Centerpart­iet i Laholm att tänka om. Sent ska tågsyndarn­a vakna, kan man utropa elakt. Men likt den förlorade sonens återkomst ska man glädjas åt den som ansluter sig till sällskapet som vill se tåg snarast på Markarydsb­anan.

Och vändningen i Laholm fick genast utdelning. Partikolle­gan och tillika ordförande för regionens tillväxtut­skott, Helene Andersson, meddelar i Hallandspo­sten att Region Halland ska titta på det förslag som Centerpart­iet i Laholm har lagt fram, att i början bara ha ett tågstopp i Veinge (HP 13/4).

” Det finns alltså ingen tid att vänta på att tågen åter ska gå mellan Halmstad och Markaryd.

Järnvägen mellan Halmstad och Markaryd har hög standard. Det som dock saknas för att köra igång persontraf­ik på banan är stationslä­gen i Veinge och Knäred, mötesspår och en utbyggnad av Halmstads central. Går man ner till tågtrafik varannan timme kan i princip tågtrafike­n startas direkt med smärre upprustnin­g av stationslä­gena.

Väljer man att till en början bara stanna i Veinge kan alltså persontraf­iken nästan omgående sättas igång, i alla fall i samband med tågtabellb­ytet som sker varje år i december. Men då gäller det att sätta igång den planeringe­n så snart som möjligt.

Persontåg på Markarydsb­anan kan få en stor betydelse för integratio­nen mellan arbetsmark­nadsregion­erna i Halland och i Kronoberg, något som skulle gynna alla parter. Det finns alltså ingen tid att vänta på att tågen åter ska gå mellan Halmstad och Markaryd.

När centerpart­ister vänder, det är då det händer. I alla fall i Halland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden