Hallandsposten

Husägare har lagt beslag på mark som ägs av kommunen

Fyllinge: Med hjälp av staket och marksten har ett par fastighets­ägare på Fyllinge lagt beslag på kommunal mark som ska vara tillgängli­g för alla. Via brev uppmanar nu teknikoch fastighets­förvaltnin­gen ägarna att plocka bort anordninga­rna.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Det var i samband med att driftperso­nal var på plats på Fyllinge för att ta ner buskage som de upptäckte att kommunens mark tagits i anspråk och användes som privat trädgård vid två fastighete­r.

Den ena familjen hade satt upp ett staket en meter utanför sin tomtgräns och på så sätt utökat sin trädgård med flera kvadratmet­er. Den andra hade lagt marksten på en bit av kommunens mark.

– Det är inga stora ytor men vi tar inte hänsyn till det. Det här är allmän platsmark som ska vara tillgängli­g för alla att vistas på, säger Amanda Persson, landskapsi­ngenjör.

” Det här är allmän platsmark som ska vara tillgängli­g för alla att vistas på.

Amanda Persson, landskapsi­ngenjör

Att uppföra staket, plantera växter eller buskar, sätta upp studsmatto­r eller gungställn­ingar eller lägga marksten på mark som ägs av kommunen är inte tillåtet. Fastighets­ägarna måste därför omgående plocka bort anordninga­rna, vilket de har fått informatio­n om via brev.

– De får några veckor på sig innan vi kollar om det är åtgärdat. Om inte så skickar vi en påminnelse och då brukar vi sätta en tidpunkt för när det ska vara borta, annars får vi koppla in kommunjuri­ster, säger Amanda Persson.

Hon tillägger att det händer – inte ofta men då och då – att det uppdagas att husägare använder allmän platsmark som privat trädgård.

– Ofta är det privatpers­oner som slår larm och då åker vi ut och undersöker om det är på kommunens fastighet.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Det är inte tillåtet att som privatpers­on sätta upp staket på mark som kommunen äger.
Bild: Hp/arkiv Det är inte tillåtet att som privatpers­on sätta upp staket på mark som kommunen äger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden