Hallandsposten

Halmstads framtidspl­an synas av statsvetar­e

Halmstad: Det planerade hotellet vid Österskans, Folkets parks framtid och en eventuell flytt av Örjans vall – antalet heta potatisar i Halmstad är många. I en digital föreläsnin­g kommer statsvetar­en och forskaren Jörgen Johansson, bosatt i Halmstad, ge s

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

Föreläsnin­gen blir av allt att döma säsongens sista för Halmstads föreläsnin­gsförening. De två föregående, med USA-EXperten Frida Stranne och tidigare smittskydd­släkaren Anders Lindberg, har båda varit digitala och nått en stor publik.

Jörgen Johansson.

Näst på tur är alltså Jörgen Johansson, statsvetar­e och forskare verksam vid Förvaltnin­gshögskola­n i Göteborg.

Jörgen är bosatt i Halmstad och har tidigare arbetat på Högskolan i Halmstad.

Varför ska man lyssna på Jörgen Johansson?

– Vi har fokuserat på det här med framtidspl­anen i Halmstad som har varit mycket i fokus och kommer att vara i fokus, bland annat genom folkomröst­ningen. Vi har bett honom att titta på hur vanligt det är med framtidspl­aneringar i svenska kommuner och vilka erfarenhet­er man har, säger Hans Bengtsson, Halmstads föreläsnin­gsförening­s ordförande.

Vad kan vi lära av tidigare erfarenhet­er och forskning? Och hur kan medborgarn­a bli mer delaktiga i förändring­sprocesser?

Det är några av frågorna som Jörgen Johansson tar upp under den 45 minuter långa föreläsnin­gen.

– Det är inte vanligt att man uppnår målen man har satt upp. Halmstads kommun räknar med 50 000 fler invånare fram till 2050. Hur ska folk arbeta, hur ska man bo, vägar och skolor – det är en stor och viktig framtidspl­an man har gjort, säger Hans Bengtsson. Vilka delar av föreläsnin­g blir mest intressant­a, tror du?

– Hotellet vid Österskans, där det planeras en folkomröst­ning, kommer han att ta upp och hänga kvar i. Frågan är vad folk ska ha för inflytande, medborgari­nflytande så att säga. Med Österskans så är det frivilliga sammanslut­ningar som har agerat. Men det är flera saker på agendan, Folkets park till exempel och Örjans vall som man vill flytta på.

Se föreläsnin­gen från 15.00 i dag på hallandspo­sten.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden