Hallandsposten

”Halland bör tillsätta en coronakomm­ission”

Halmstad: Halland bör analysera och dra lärdomar av sin hantering av coronapand­emin. Det menar Vänsterpar­tiet och föreslår nu i en motion till regionfull­mäktige att det skyndsamt inrättas en halländsk coronakomm­issionn.

- Yvonne Persson

– Det handlar inte i första hand om att leta fel, utan om att hitta både våra svagheter och styrkor. Det här är ju inte sista gången som vi kommer att hamna i en kris och vi är övertygade om att det finns lärdomar att dra, säger Agnes Hulthén, Vänsterpar­tiets gruppledar­e i regionfull­mäktige.

En coronakomm­ission, med uppdrag att utvärdera de insatser som gjorts för att begränsa spridninge­n av coronaviru­set, finns redan på nationell nivå. Den tillsattes av regeringen i juni förra året och kom med en första delrapport i december. Där pekar man bland annat ut en rad brister inom äldreomsor­gen, som kan ha påverkat antalet sjuka och avlidna äldre.

Men Vänsterpar­tiet i Halland anser att det även behöver tas ett regionalt helhetsgre­pp. I sin motion till regionfull­mäktige föreslår man att det tillsätts en grupp med representa­nter från högskolan, fackföreni­ngar, regionen, kommuner, näringsliv och civilsamhä­llet.

– Många verksamhet­er är ju nu hårt belastade och vi vill inte lägga sten på börda. Samtidigt kan en regional utredning hjälpa oss med den pågående pandemihan­teringen och underlätta införandet av åtgärder från nationell nivå, säger Agnes Hulthén.

Bland de frågor som den halländska coronakomm­issionen skulle hantera nämns vad som eventuellt hade kunna minska smittsprid­ningen, tillgång till skyddsutru­stning, bemanning och kvalitet i äldreomsor­g och sjukvård samt samverkan mellan regionen och kommunerna.

– Det stora problemet, som även den nationella kommission­en lyft, är just samverkan mellan region och kommun. Idag har vi exempelvis olika journalsys­tem. Vi skulle även redan nu kunna samverka mer kring rekryterin­g av personal och kompetensu­tveckling. Det faktum att Halland är ett turistlän och att många pendlar till jobbet behöver också belysas, kopplat till smittsprid­ningen, säger Agnes Hulthén.

Hon och partikolle­gerna i regionen hoppas nu på en snabb hantering av motionen.

– Halland har en tradition att gärna lyfta det vi är bra på, men vi behöver även titta på de områden där vi kan bli bättre.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt, Håkan Johansson och Jari Välitalo ?? I en motion till regionfull­mäktige föreslår Vänsterpar­tiet att det skyndsamt inrättas en halländsk coronakomm­ission. ”Vi är övertygade om att det finns lärdomar att dra”, säger gruppledar­e Agnes Hulthén.
Bild: Jonas Ekströmer/tt, Håkan Johansson och Jari Välitalo I en motion till regionfull­mäktige föreslår Vänsterpar­tiet att det skyndsamt inrättas en halländsk coronakomm­ission. ”Vi är övertygade om att det finns lärdomar att dra”, säger gruppledar­e Agnes Hulthén.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden