Hallandsposten

Oro inom Majblomman när årets försäljnin­g drar i gång

Laholm: Inte heller i år kommer några barn att sälja majblommor på gator och torg. I Laholms majblommef­örening är man oroad för framtiden. – Vår kassa är nere på en väldigt låg summa, och vi tror inte att vi får in så mycket pengar i år, säger Anne Birger

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholms majblommef­öreningar har flera gånger tillhört de mest framgångsr­ika i Sverige. Men pandemin har orsakat stora tapp i intäkterna, när barnen inte kunnat sälja majblommor som vanligt.

I fjol sköttes försäljnin­gen digitalt via Laholms sparbank. Den blev inte så stor, men banken stöttade i efterhand majblommef­öreningarn­a med en check på 200 000 kronor.

– Det mesta har gått åt, och nu är vi oroliga för framtiden, säger Anne Birgersson som är ordförande i Laholms majblommef­örening.

Försäljnin­gen börjar 15 april. I år kommer man visserlige­n att kunna köpa majblommor från barn. Men det görs digitalt, via webbshopar som barnen skapar. Därifrån skickar de en internet-länk till släkt och vänner som får köpa blommor online och få blommorna hem på posten.

– Inga barn kommer att synas ute i år heller. Det blir inte riktigt samma sak. Vi tror tyvärr inte att det här kommer att ge så mycket pengar, säger Anne Birgersson.

Det finns flera majblommef­öreningar i Laholms kommun. Laholmsför­eningen är störst. Enligt Anne Birgersson har föreningen ett normalt år närmare 180 000 kronor att dela ut i bidrag till behövande familjer. En fjärdedel av det brukar finnas kvar i kassan när en ny försäljnin­gssäsong drar i gång.

– Men nu är vår kassa nere på en väldigt låg summa och vi tror inte att vi får in så mycket pengar i år. Och behoven har ökat, det kommer flera ansökninga­r i veckan. Cyklar är inte billiga och inte heller kläder, säger hon.

En lite ljusare bild tecknas av Annalena Emilsson i Veinge-tjärby majblommef­örening.

– Intresset bland barnen inför årets försäljnin­g är inte detsamma som tidigare år. Men jag tror att det är kopplat till osäkerhet inför nyheter, säger hon.

Föreningen i Veinge-tjärby har inte haft så många bidragsans­ökningar de senaste åren, berättar Annalena Emilsson.

– Det blir en annorlunda försäljnin­g i år. Men samtidigt kan det bli lite spännande. Jag är inte övertygad om att den kontantför­säljning vi haft tidigare kommer att kunna leva kvar i framtiden, säger hon.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n och Majblomman ?? anne Birgersson i laholms majblommef­örening tror inte att årets digitala försäljnin­g kommer att inbringa några stora summor. samtidigt söker många familjer bidrag från föreningen.
Bild: Henrik Williamsso­n och Majblomman anne Birgersson i laholms majblommef­örening tror inte att årets digitala försäljnin­g kommer att inbringa några stora summor. samtidigt söker många familjer bidrag från föreningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden