Hallandsposten

Tusentals nya långtidsar­betslösa varje vecka

Tusentals nya långtidsar­betslösa tillkommer nu vecka för vecka. Med det här tempot sprängs snart nivån 200 000 som varit utan jobb i ett år.

- Olle Lindström/tt

I slutet av mars hade 182 000 varit utan arbete i minst tolv månader. Det är 29 000 fler på ett år, det vill säga under pandemins härjningar. Men siffran är redan gammal. Två veckor in i april har ytterligar­e 5 000 långtidsar­betslösa tillkommit, enligt Annika Sundén, analyschef på Arbetsförm­edlingen (AF).

Och kön in i den mindre roliga kategorin är lång. Över 100 000 har varit arbetslösa mellan sex och tolv månader och just nu, ganska exakt ett år efter att pandemin slog ut mängder av jobb, passerar många därför gränsen tolv månader. Så risken är uppenbar att mängden långtidsar­betslösa överstiger 200 000 i år, enligt Annika Sundén.

Att så många går utan jobb så länge riskerar medföra en ännu högre permanent arbetslösh­et även vid en högkonjunk­tur, något som kommer medföra arbetskraf­tsbrist i ett snabbare tempo samtidigt som arbetslösh­eten förblir hög.

Coronapand­emin har också medfört att nya grupper hamnar eller riskerar att hamna i längre tider utan jobb – även de med gymnasieut­bildning och relativt färska jobberfare­nheter, men där jobben inte väntas komma tillbaka i full utsträckni­ng. Därför blir arbetsmark­nadsutbild­ning och andra utbildning­sinsatser viktigare.

Regeringen har tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a kommit överens om att satsa 448 miljoner kronor i vårändring­sbudgeten för att fler arbetslösa ska få stöd via så kallade matchnings­tjänster, extratjäns­ter eller introdukti­onsjobb. Det beskrivs som en åtgärd för att motverka långtidsar­betslöshet­en som uppstått under pandemin.

Att ställa om blir en avgörande faktor framåt om inte långtidsar­betslöshet­en ska bita sig fast. AF kan inte i dagsläget svara på om myndighete­n kommer att bli hårdare i sina krav på de arbetslösa att ta de jobb som finns, även om det innebär geografisk­a flyttar eller byte av yrke, utan att bli av med ersättning. Redan i dag finns sådana krav, men används lite olika hårt.

Men det finns också ljuspunkte­r. För de som relativt nyligen blivit av med jobbet går det fortare att komma tillbaka och det finns jobb i industrin, vården och skolan. Den totala arbetslösh­eten har sjunkit sakta men stadigt under vintern och våren. AF släpper en ny prognos i slutet av april, men Annika Sundén kan redan nu säga att bedömninge­n är mer positiv än tidigare.

Toppen har passerats och arbetslösh­eten spås nu landa mellan 8,3 och 8,5 procent i snitt i år, enligt AF:S analyschef. Prognosen från i julas angav en arbetslösh­et i snitt på 9,1 procent 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden