Hallandsposten

SD vill ha mer omfattande plan än januariavt­alet

SD:S partiledar­e Jimmie Åkesson vill ha ett mer omfattande avtal än januariavt­alet inför valet 2022. – Vår bedömning är att vi med Moderatern­a och Kristdemok­raterna är överens om riktningen, säger han.

- Niklas Svahn/tt Peter Wallberg/tt Owe Nilsson/tt

Åkesson säger att det är nödvändigt med en ”handlingsp­lan” som täcker områden som pensioner, rättspolit­ik, migrations­politik, integratio­n och kunskapsfö­rmedling i skolan. Men det är inget krav i dagsläget.

– En sådan här politisk överenskom­melse bör i princip utgöra en handlingsp­lan för alla centrala delar av regeringen­s politik, säger han.

Den ska vara mer omfattande än de 73 punkter som ingår i januariavt­alet mellan regeringen, Centern och Liberalern­a. Några regelrätta förhandlin­gar mellan M, KD och SD har dock inte inletts.

Åkesson har tidigare sagt att ett avtal med Moderatern­a och Kristdemok­raterna om sakpolitik före en statsminis­teromröstn­ing skulle göra det ”lättare både för oss och för andra att veta vad som gäller”.

Man måste komma bort från luddiga formulerin­gar, enligt Åkesson.

– Det innebär att man kan få en ganska hög reformtakt, och det behövs.

Om det innebär att partiet även måste vara med och förhandla om statsbudge­ten är oklart.

Sd-ledaren lämnar på en pressträff i riksdagens Andrakamma­rsal inga besked om partiet kommer att kräva ministerpo­ster i en regering. Han säger vidare att statsrådsp­oster aldrig varit ett självändam­ål för partiet, utan att det är inriktning­en på politiken som är det viktiga.

– Vi kan samtidigt konstatera att om vi skulle ingå i ett regeringsu­nderlag utan poster, så ställer det avsevärt högre krav på de partier som ingår i regeringsu­nderlaget.

” Det innebär att man kan få en ganska hög reformtakt, och det behövs.

Han vill ha inflytande i proportion till SD:S storlek och ser helst en majoritets­regering efter 12 år med, som Åkesson beskriver det, svaga, handlingsf­örlamade minoritets­regeringar.

Men frågan om ultimativa krav kommer ”alldeles för tidigt”.

– Det är sådant som kommer att aktualiser­as i ett senare skede.

Sverigedem­okraterna vill förmedla att de tar regeringsf­rågan på största allvar och att partiet har förändrats under åren i riksdagen. På pressträff­en deltog även gruppledar­e Henrik Vinge och partisekre­terare Richard Jomshof, som understryk­er att ett intensivt arbete pågår för att göra SD redo att sitta i regering.

Jomshof tycker nu att partiet är uppgiften mogen.

– Det tycker jag definitivt att vi är, vi befinner oss i en helt annan situation än inför förra valet.

SD gör ett omtag när det gäller talesperso­ner inom olika politikomr­åden samt förbereder tjänstemän. Samtidigt utbildas en så kallad äntringsst­yrka.

– Syftet med denna grupp är naturligtv­is att vara redo, så fort valet är över, om vi hamnar i en situation där vi kommer att få sitta i regering, så ska den verka för Sverigedem­okraternas intressen i regeringsk­ansliet, säger Richard Jomshof.

TT har sökt M och KD för en kommentar. På Twitter skriver Kd-ledaren Ebba Busch:

”Noterar att inga ultimativa krav ställs i dag men en tung markering kring att Sveriges bästa måste vara det avgörande för ett maktskifte. Jag tycker det är en konstrukti­v och klok hållning.”

Även Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen Tobias Billström kallar beskeden konstrukti­va. Han anser att det är naturligt att de partier som utgör ett regeringsu­nderlag är överens om ”färdriktni­ngen för samarbetet”.

”Motsatsen förskräcke­r, som Januariöve­renskommel­sen så tydligt visar. Jag delar också bilden av att det är alldeles för tidigt att diskutera exakta former för hur ett samarbete skulle kunna se ut”, skriver Tobias Billström i en kommentar.

Jimmie Åkesson (SD)

Socialdemo­kraternas partisekre­terare Lena Rådström Baastad anser att Jimmie Åkesson lämnade ett ultimativt krav på presskonfe­rensen.

”SD kommer endast släppa fram en regering där de får inflytande på lika villkor och i proportion till sin storlek”, skriver hon på Facebook.

Hon tolkar också besked som att SD förbereder sig på att sitta i regeringen.

”Att SD över huvud taget pratar om att de har en äntringsst­yrka för att ta plats i regeringsk­ansliet tyder på att de fått signalen från Moderatern­a att de kommer att få sitta i regering”, skriver hon.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Sverigedem­okraternas gruppledar­e Henrik Vinge, partiledar­e Jimmie Åkesson och partisekre­terare Richard Jomshof i Andrakamma­rsalen i riksdagen.
Bild: Henrik Montgomery/tt Sverigedem­okraternas gruppledar­e Henrik Vinge, partiledar­e Jimmie Åkesson och partisekre­terare Richard Jomshof i Andrakamma­rsalen i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden