Hallandsposten

FHM överväger stopp av Janssens vaccin

Janssens vaccin mot covid-19 kan stoppas i Sverige efter larm om misstänka biverkning­ar. Folkhälsom­yndigheten väntas komma med besked ”jättesnart”.

- Erik Nilsson/tt

Vaccinet har tillfällig­t stoppats i USA efter sex fall av blodproppa­r som misstänks ha koppling till doser från Janssen. Saken utreds från myndighete­r, både i USA och i EU.

När EU gjorde en liknande utredning av Astra Zenecas vaccin valde Folkhälsom­yndigheten att tillfällig­t stoppa alla vaccinatio­ner med Astravacci­net. Något som nu också övervägs angående Janssens vaccin, i väntan på slutsats från EU:S läkemedels­myndighet (EMA) som, enligt Anders Tegnell, kan komma om ”ett par veckor”.

– Vi kan inte vänta på den utan vi inser ju att regionerna måste veta så snart som möjligt hur vaccinet ska användas, säger han i anslutning till tisdagens myndighets­gemensamma pressträff.

Med tanke på hur ni agerade kring Astra Zenecas vaccin kan man väl förvänta sig någon form av begränsnin­g i väntan på EMA:S slutsats?

– Vi återkommer jättesnart om det. De första doserna förväntade­s egentligen under veckan, men efter det amerikansk­a vaccinstop­pet meddelade Janssens ägare – Johnson & Johnson – att leveranser­na till EU skjuts upp.

Statsepide­miolog Anders Tegnell hoppas på en utgång där vaccinet kan komma till användning.

– Det hade varit extremt olyckligt om det slutar med att vi inte kan använda Janssens vaccin alls, säger han.

Statsepide­miolog Anders Tegnell.

Ser du någon skillnad på situatione­n nu med Janssens vaccin och situatione­n med Astra Zenecas vaccin för några veckor sedan?

– Rent praktiskt hade vi då fall i vårt närområde med personer i Norge och Tyskland. Då fick vi snabbt omfattande informatio­n på ett väldigt tydligt sätt. Med Janssen handlar det om fall i USA, där vi inte har samma typ av snabb egen nära kontakt. Därför blir det kanske svårare att landa i ett beslut lika fort.

Parallellt med vaccinstop­p och utredninga­r är coronasitu­ationen mycket allvarlig. Smittan ökar i de flesta åldrar i Sverige och antalet covidpatie­nter som intensivvå­rdas ligger på samma nivå som när det var som värst under den andra vågen.

– Det är en oroande situation och ingen egentlig antydan till avmattning, säger Anders Tegnell.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ??
Bild: Fredrik Sandberg/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden