Hallandsposten

Region Uppsalas uppmaning: Gå i personlig lockdown

I en ny kampanj uppmanas invånarna i Region Uppsala att omedelbart gå i ”personlig lockdown”. – Vi ligger väldigt nära maxkapacit­eten av vad vi klarar av, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsd­irektör.

- Marcus Alexanders­son/tt

Kampanjen, ett samarbete mellan regionen, länsstyrel­sen och kommunerna, innehåller även det tydliga budskapet om att ”utgå från att alla du möter är smittade”.

– I princip sprids sjukdomen via kontakter, så enkelt är det. Det verkar också som om den brittiska varianten har tagit över, och det finns uppgifter om att man sprider sjukdomen innan man visar symtom. Så då är vi i ett läge där man måste utgå från att alla bär på sjukdomen, säger Mikael Köhler.

I detalj är det inga nya riktlinjer som regionen lanserar. Det är avstånd som gäller, minst två meter. Stanna hemma vid minsta symtom. Arbeta hemifrån. Och träffa inga andra än de du bor med.

– Vi ser att det kommer vissa rapporter på minskad följsamhet. Därför gör vi den här kraftsamli­ngen i länet för att vara väldigt tydliga med vad som gäller, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyr­elsen.

Coronasitu­ationen är allvarlig i stora delar av landet. Är formulerin­garna en medveten strategi för att få folk att haja till?

– Folk är ganska trötta på de vanliga budskapen. Vi försöker hitta nya sätt att nå fram hela tiden.

Mikael Köhler säger att rapportern­a om bristande efterlevna­d av restriktio­nerna är frustreran­de, samtidigt har han förståelse för folks agerande:

– Det jag tror är problemet är den sociala reflexen. Man vill faktiskt umgås, man vill träffas och prata. Jag märker själv hur jag försöker hålla distans, men det är lätt att falla dit och två meter blir en meter.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden