Hallandsposten

Fukushimav­atten ska släppas ut: ”Skapar oro”

1,25 miljoner ton vatten från det skadade kärnkraftv­erket i Fukushima ska släppas ut i havet. Japan hävdar att vattnet är tillräckli­gt renat, men grannlände­r och miljögrupp­er är rasande. – Det är olyckligt, beklagligt och ett felaktigt beslut, säger folkh

- TT

Stora mängder vatten fortsätter att ansamlas vid det havererade kärnkraftv­erket i Fukushima i Japan, som skadades i en tsunami 2011. Det rör sig om vatten som har använts för att kyla ned verket samt regn och grundvatte­n som sipprar in.

Utsläppen ligger ännu flera år bort och regeringen försäkrar att vattnet ska både renas och spädas ut. Premiärmin­ister Yoshihide Suga har sagt att det är ett oundviklig­t uppdrag att göra sig av med vattnet. Och operatören Tepco uppger att lagringsut­rymmena håller på att ta slut. FN:S atomenergi­organ IAEA har gett grönt ljus och jämför förfarande­t vid de utsläpp som görs vid andra kärnkraftv­erk. Nästan alla atomreakto­rer

– även de svenska

– kyls med vatten som sedan pumpas ut i havet. Men Sydkorea och Kina uttrycker oro. Kina kallar planen ”extremt oansvarig”.

– De borde verkligen tänka om, säger Tilman Ruff, lektor i infektions­sjukdomar vid The University of Melbourne.

Enligt Ruff, som är en av grundarna av antikärnva­penorganis­ationen Icans australisk­a gren, framhåller att många delar oron.

I somras uppmanade ett stort antal av FN:S människorä­ttsexperte­r Japan att skjuta upp beslutet till efter pandemin.

– Precis som vid många andra beslut kring Fukushimak­atastrofen verkar det handla om att minimera kostnadern­a, snarare än att sätta folkhälsan främst, säger Ruff.

Ruff ser flera problem som gör att Fukushimav­attnet skiljer sig från ”vanligt” atomspillv­atten.

– Eftersom vattnet har varit i nära kontakt med själva kärnbränsl­et finns där flera tiotals radioaktiv­a isotoper.

Bland annat rör det sig om väteisotop­en tritium, som har en halverings­tid på tolv år.

– Eftersom det är en isotop av väte blir det en del av vattenmole­kylerna, därför är den svår att få bort. Och nivåerna är långt ifrån de normala jämfört med en fungerande kärnreakto­r. Nivåerna här motsvarar 600 år av normal produktion.

Den relativt korta halverings­tiden, då de farliga ämnena bryts ned, gör att det räcker med några decenniers lagring för att riskerna ska minska kraftigt.

– Så ett antal decenniers lagring vore en väldigt effektiv och okontrover­siell metod, anser Ruff.

De två isotoper han främst oroas över är av strontium och cesium, varav en inte verkar tas bort av det speciella reningssys­temet Alps (Advanced Liquid Processing System) i tillräckli­gt hög utsträckni­ng.

– 70 procent av vattnet som renat passerat systemet missar en eller flera gränsvärde­n på radioaktiv­a ämnen. Några av dem missar inte med bara lite. En del av strontiumn­ivåerna är 20 000 gånger för höga.

Enligt regeringen väntas arbetet med att släppa ut vattnet inledas om tidigast två år och sedan ta decennier.

 ??  ?? Mängder av tankar med radioaktiv­t vatten lagras vid kärnkraftv­erket Fukushima. En demonstran­t i Sydkorea bär en mask föreställa­nde Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga.
Mängder av tankar med radioaktiv­t vatten lagras vid kärnkraftv­erket Fukushima. En demonstran­t i Sydkorea bär en mask föreställa­nde Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga.
 ?? Bild: Hiro Komae/ap/tt/arkiv och Lee Jin-man/ap/tt/arkiv ??
Bild: Hiro Komae/ap/tt/arkiv och Lee Jin-man/ap/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden