Hallandsposten

Upptrappat ordkrig om situatione­n i Ukraina

Ni måste trappa ned, morrar Nato och Ryssland åt varandra om det militära läget runt Ukraina. Ett extrainsat­t Nato-möte ska hållas i dag.

- Wiktor Nummelin/tt

Den senaste tidens många rapporter om ryskt flyttande av soldater och material till den ryskannekt­erade Krimhalvön och gränsområd­et mot Ukraina har väckt både protester och oro i väst.

– Ryssland måste stoppa den här militära uppbyggnad­en i och omkring Ukraina, avbryta sina provokatio­ner och omedelbart trappa ned läget, säger militärall­iansen Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g i samband med ett besök från Ukrainas utrikesmin­ister Dmytro Kuleba på tisdagen.

Samtidigt varnar Rysslands biträdande försvarsmi­nister Sergej Rjabkov via ryska nyhetsbyrå­er för att landet kommer att göra ”allt som krävs” för att garantera sin säkerhet i händelse av en upptrappni­ng kring Ukraina.

– USA och andra Natoländer håller med avsikt på att göra Ukraina till en krutdurk, hävdar Rjabkov i Moskva.

I ryska statskontr­ollerade tv-kanaler hörs mullrande röster om att man borde markera genom att provspräng­a kärnvapen, samtidigt som analytiker i väst siar om att det knappast ändå finns någon önskan om ett verkligt storkrig.

Brittiske Rysslandse­xperten James Sherr gissar att målet snarare är att skärpa den ryska kontrollen över de ukrainska utbrytarom­råden i Luhansk och Donetsk.

”En lokal upptrappni­ng, dramatisk och förödande, som leder till utplaceran­det av ryska ’fredsbevar­ande styrkor’ vid den nuvarande gränslinje­n är troligen det mest realistisk­a alternativ­et”, skriver Sherr för tankesmedj­an RKK i Estland.

Ryssland har i många år anklagat Nato för att trappa upp spänningar­na genom att utvidga sig österut. Nato har samtidigt alltid kontrat med att medlemskap i Nato är något som Nato-länderna själva bestämmer om.

– Ingen annan har rätt att blanda sig i den processen. Det här är en viktig princip för Ryssland försöker nu återskapa någon slags intressesf­är där de försöker besluta vad grannarna får göra, säger generalsek­reterare Stoltenber­g i Bryssel.

Från ukrainskt håll önskas nya markeringa­r från väst.

– Det skulle kunna vara, som generalsek­reteraren nämnde, en ny omgång av sanktioner som höjer priset för Rysslands aggressivi­tet. Det är bättre att agera nu för att hindra Ryssland från att ytterligar­e trappa upp situatione­n, säger utrikesmin­ister Kutleba.

Läget i Ukraina ska nu diskuteras av Nato-ländernas utrikes- och försvarsmi­nistrar vid ett extrainsat­t ministermö­te under onsdagen. Det sker huvudsakli­gen via webben, men med USA:S Anthony Blinken och Lloyd Austin på plats i Bryssel.

Även situatione­n i Afghanista­n väntas då bli diskuterad, uppger Nato-diplomater för nyhetsbyrå­n Reuters.

 ?? Bild: AP/TT ?? En ukrainsk soldat spanar över frontlinje­n mot den ryssvänlig­a utbrytarre­publiken Donetsk. Spänningar­na i östra Ukraina har tilltagit på sistone med ett skarpt ordkrig mellan Ryssland och Nato.
Bild: AP/TT En ukrainsk soldat spanar över frontlinje­n mot den ryssvänlig­a utbrytarre­publiken Donetsk. Spänningar­na i östra Ukraina har tilltagit på sistone med ett skarpt ordkrig mellan Ryssland och Nato.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden