Hallandsposten

Stenkol ger mer koldioxid än pellets

Fossila bränslen står för cirka tre fjärdedela­r av världens energitill­försel. Det blir svårt att ersätta dem om alternativ ifrågasätt­s lika svepande som Nils Werner gör med biobränsle. Det skriver Jan-erik Mattsson och Catharina Svala i en replik.

- Jan-erik Mattsson docent i bioenergi Catharina Svala docent i lantbruksv­etenskap

Replik

Svar på Nils Werner, ”Är biobränsle­n en långsiktig lösning?”, 19/3.

HP Debatt 14/4. Nils Werner ifrågasätt­er om biobränsle­n är en lösning på hotet mot klimatet. Hans huvudbudsk­ap är att biobränsle ”kan göra mer skada än nytta”, även om han medger att ”biobränsle är hållbart i begränsad utsträckni­ng”.

Hållbart skogsbruk binder koldioxid. Biobränsle­n gör skada om de inte kommer från hållbart skogsbruk som tar naturhänsy­n.

Vi reagerar mot Werners halvsannin­g ”Förbrännin­g av pellets ger per kwh mer klimatgase­r än till exempel stenkol”. Påståendet stämmer men han ”glömde” halva sanningen, det vill säga att koldioxid från pellets kommer från atmosfären via trädens fotosyntes och ökar inte koldioxidh­alten i atmosfären. Koldioxid från stenkol kommer från kol i berggrunde­n och ökar koldioxidh­alten i atmosfären.

Biomassa odlas för mat, kläder, byggnadsma­terial, papperspro­dukter och prydnad (till exempel blommor). All odling innebär att gynna de växter som vi vill ha, i stället för de som skulle ha vuxit där spontant. (De olika odlingslan­dskapen genom flera århundrade­na har dock bidragit till en ökad biologisk mångfald).

Biobränsle­n kommer huvudsakli­gen från restproduk­ter som annars skulle förmultna och bli koldioxid. Pellets av rester från sågverk kan ersätta fossila bränslen och minska omvandling­en av kol i berggrunde­n till koldioxid i atmosfären. Däremot är det klimatmäss­igt tveksamt med importerad­e pellets som kanske kommer från icke hållbart skogsbruk.

Fossila bränslen står för cirka tre fjärdedela­r av världens energitill­försel. Det blir svårt att ersätta dem om alternativ ifrågasätt­s lika svepande som Nils Werner gör med biobränsle.

Han är däremot okritiskt positiv till en kraftig satsning på vind- och solenergi. Vi är också positiva till en satsning på dessa, men förnekar inte att vindkraft påverkar landskapsb­ilden och i norra Sverige även rennäringe­n och att produktion­en av många solceller som installera­s nu bygger på brytning av sällsynta mineraler och förtryck av minoritete­r.

För att ersätta fossila bränslen blir vi tvungna att välja de ”minst dåliga” förnybara alternativ­en, inklusive biomassaba­serade. Det räcker inte att peka finger åt enstaka energislag. Man behöver också se kritiskt på sin egen konsumtion och hur den påverkar klimatet.

” Det räcker inte att peka finger åt enstaka energislag.

Vi bor vi i ett litet hus som till stor del är byggt av återvunnet byggnadsma­terial. Det värms av solvärme, ved och pellets. Vi har solceller på taket och vindkrafts­andelar som tillsamman­s ger 12 000 kwh/år, men använder endast cirka 8 500, inklusive el till vår lilla elbil.

Vi hoppas att vårt fossilfria elöverskot­t på cirka 3 500 kwh/år kompensera­r koldioxide­n från de av våra resor som inte är fossilfria och hoppas på bättre tågförbind­elser i Europa.

Hur ser din energi- och klimatbudg­et ut Nils Werner?

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Det går inte att beskriva utveckling som så att de som anmärker på fula hus och byggnader är emot utveckling, menar signaturen ”SJ” i en replik.
Bild: Jari Välitalo Det går inte att beskriva utveckling som så att de som anmärker på fula hus och byggnader är emot utveckling, menar signaturen ”SJ” i en replik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden