Hallandsposten

Halmstadpr­ofilen bullar upp för en lyckad comeback i EM

Bakelserna och wienerbröd­en som han säljer ser riktigt smaskiga ut. Men Filip Lidbeck, 21, får behärska sig – han har ett EM att tänka på i nästa vecka. – Man inser hur mycket man saknar att tävla när man inte får göra det, säger Halmstadgy­mnasten.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Filip Lidbeck är en av nio gymnaster som Sverige skickar till Europamäst­erskapet i artistisk gymnastik i schweizisk­a Basel 21–25 april.

Men att vara elitgymnas­t i Sverige är inget man blir rik på. Filip Lidbeck drygar ut kassan med att jobba bakom disken på anrika Fribergs konditori i Halmstad.

– Det är ungefär en halvtid. Man klarar inte så mycket mer om man ska träna också, säger han.

Med runt 20 timmars träning i veckan borde ett och annat smarrigt bakverk ur utbudet kunna förbrännas ganska lätt. Men Filip Lidbeck är en ståndaktig ung man.

– Man får försöka hålla sig undan, skrattar han.

EM blir hans comeback i internatio­nella mästerskap­ssammanhan­g efter den avslitna hälsena som han ådrog sig kort före EM i Polen våren 2019.

Det tog åtta månader för honom att komma tillbaka i tävlingsdu­gligt skick. Sedan slog pandemin till, vilket ledde till att Sverige avstod förra årets EM i Turkiet.

Så resan till Schweiz är efterlängt­ad – och EM blir faktiskt de svenska landslagsg­ymnasterna­s första ”riktiga” tävling sedan SM i Halmstad i oktober.

– Man inser hur mycket man saknar att tävla när man inte får göra det. Det är inte bara själva tävlingen, utan när man är i hallen och har en tävling som kommer upp så är man mer motiverad för då har man ett mål. Är det inga tävlingar och inga läger – det är inte kul alls, tycker Filip Lidbeck.

Med vilka förväntnin­gar och förhoppnin­gar åker du till EM?

– Ja, du… jag vill så klart köra fallfritt i hopp och fristående. Det är helt nya serier så det hade varit skönt att få sätta dem direkt på en stor tävling.

Det blir dock ingen mångkamp för honom i Basel utan hopp och fristående är de enda grenarna (av totalt sex) som han deltar i.

– Min kropp klarar inte riktigt en mångkamp nu. Jag har problem med axeln. Det kom smygande i januari i fjol och sedan har det bara blivit värre och värre, förklarar han. Vad är det för fel?

– Vi är inte riktigt säkra. Det har varit problem med bicepssena­n, men nu gör det ont över allt i axeln. Efter EM och SM ska vi försöka kolla upp det mer och kanske göra en titthålsop­eration.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Filip Lidbeck kombinerar sin gymnastiks­atsning med att jobba bakom disken på Fribergs konditori i Halmstad. Men i nästa vecka får kunderna klara sig utan honom – då väntar EM i Schweiz.
Bild: Jari Välitalo Filip Lidbeck kombinerar sin gymnastiks­atsning med att jobba bakom disken på Fribergs konditori i Halmstad. Men i nästa vecka får kunderna klara sig utan honom – då väntar EM i Schweiz.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden