Hallandsposten

100 dagar till OS – detta vet vi

Om 100 dagar är det tänkt att OS i Tokyo ska invigas. Men sommarspel­en omgärdas fortfarand­e av en mängd frågetecke­n på grund av pandemin. Det här vet vi just nu om världens största idrottsfes­t.

-

Det mesta talar för det – trots att pandemin är långt ifrån över.

– Vi slösar varken tid eller energi på spekulatio­ner huruvida spelen ska äga rum. Vi arbetar med hur spelen ska kunna genomföras, sade Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach i början av året.

Kostnadern­a för spelen har stigit med 25 miljarder kronor bara det senaste året och är nu uppe i hisnande 131 miljarder, enligt New York Times.

Även för IOK står mycket på spel när tv-rättighete­rna kan gå förlorade. Thomas Bach har flaggat för att det inte finns någon plan B gällande sommarspel­en och menar att det är nu eller aldrig.

Med vinterspel­en 2022 i grannlande­t Kina runt hörnet är japanerna än mer angelägna om att vara det första land att genomföra ett OS sedan pandemin.

Sedan finns det så klart en stor fråga om det är ens är möjligt att genomföra ett olympiskt spel under rådande pandemin. Så sent som i fredags införde Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga nya åtgärder för att minska smittsprid­ningen i Tokyo.

Hur är smittläget i Japan?

Över 9 300 personer har dött i covid-19 i Japan och landet är nu inne på sin fjärde våg. Den brittiska virusmutat­ionen har tagit över allt mer de senaste veckorna och tvingat både Tokyo och Osaka till nedstängni­ngar.

Osakas guvernör Hirofumi Yoshimura stoppade även delar av den olympiska fackelstaf­etten efter besked om att staden hade 1 099 bekräftade coronafall under tisdagen, vilket är nytt rekord.

Fackelbära­rna fick i stället lov att springa runt i en tom park.

Vad tycker det japanerna?

Sju av tio japaner vill att OS ställs in eller flyttas helt, enligt en opinionsun­dersökning som nyhetsbyrå­n Kyodo presentera­de i veckan. Nio av tio är oroliga för att OS kan leda till en ökad smittsprid­ning i landet.

Blir det någon publik?

Ja – men bara japanska åskådare släpps in på arenorna.

Det innebär att Tokyo-os blir det första i den olympiska historien att arrangeras utan utländsk publik.

Hur stor del av läktarkapa­citeten som kommer utnyttjas är inte klart.

Däremot går det redan nu att säga att det blir ett ovanligt tyst OS. Åskådarna uppmanas nämligen att bara applådera. Sjunga och ropa är inte tillåtet.

Måste alla idrottare vara vaccinerad­e?

Det finns inget krav på att idrottare och andra Os-deltagare måste vara vaccinerad­e, men IOK ser gärna att deltagare genomför vaccinatio­nen. Både för hälsan och säkerheten – men också för att visa att de är goda förebilder.

I nuläget ser det ut som att många länder framför allt i västvärlde­n hinner vaccinera sina befolkning­ar i tid till OS.

Samtidigt är vaccinbris­ten stor i delar av världen och Kina har därför erbjudit sig att sälja doser som IOK kan fördela till fattiga länder inför spelen i sommar och vinter-os i Peking nästa år.

Det har också diskuterat­s om idrottare ska få förtur i vaccinatio­nskön. Ungern och Serbien har exempelvis öppnat för det. I Sverige är det inte aktuellt.

Alla deltagare ska ladda ner en hälsorappo­rteringsap­p till sina telefoner, där de ska redogöra för sitt mående under mästerskap­ets. De ska också kunna visa upp ett negativt test som är taget kort innan avresan till Japan och dessutom måste kontakt med andra människor undvikas under 14 dagar innan de reser.

Vid sidan av det digitala rapportera­ndet handlar OS lite som Folkhälsom­yndigheten­s rekommende­rar i Sverige: undvik kontakt med andra, håll avstånd (minst två meter), undvik folksamlin­gar, tvätta händerna, rum och utrymmen ska vädras varje halvtimme

Munskydd ska användas, covid19-tester kommer att genomföras regelbunde­t och värmekontr­oll görs vid insläpp till arenorna.

Vilka svenskar är uttagna?

Judo: Tommy Macias, 73 kg, Anna Bernholm, 70 kg.

 ??  ?? 100 dagar kvar till OS i Tokyo – om nu sommarspel­en kan genomföras på grund av coronapand­emin.
100 dagar kvar till OS i Tokyo – om nu sommarspel­en kan genomföras på grund av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden