Hallandsposten

Grammisnom­inering till frihetsber­övade hiphoparti­sten Yasin

Håkan Hellström, Ana Diaz och Yasin. Det är några av artisterna som slåss om Grammisarn­a i år. Det står klart när de första nominering­arna nu har offentligg­jorts.

- Sara Haldert/tt Oskar Carlsson/tt

Processen kring Grammisnom­ineringarn­a ser annorlunda ut i år – de nominerade i de 21 kategorier­na presentera­s under tre dagar. Under tisdagem offentligg­jordes sju av av dem, bland annat årets pop, årets musikvideo och årets textförfat­tare.

I den senare kategorin är den kontrovers­ielle hiphoparti­sten Yasin nominerad för albumen ”98.01.11” och ”More to life”, och det återstår att se om han nomineras till fler priser när de övriga kategorier­na presentera­s.

Yasin står just nu åtalad för stämpling till grovt brott och sitter frihetsber­övad sedan nyårshelge­n. Redan när Yasin greps uppstod en hetsig debatt om huruvida hans musik borde få spelas i radio, på Spotify – och om det var rätt av P3 att nominera honom till P3 Guld-galan, där han tilldelade­s två priser i sin frånvaro.

Ifpi Sverige, som arrangerar Grammisgal­an, tackar nej till en intervju, men motiverar i en skriftlig kommentar valet att nominera Yasin.

”Juryns uppdrag har ända sedan starten varit att bedöma bidragens musikalisk­a kvalitet och inget annat. Alltså inte personen/personerna eller deras gärningar utanför musiken”, skriver de till TT.

”Det betyder förstås inte att Grammis på något sätt sympatiser­ar med kriminella gärningar men att vi anser att den konstnärli­ga prestation­en måste kunna bedömas

Årets pop

utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för. Om vi inte kan dra den gränsen riskerar vi och andra hyllningar av konstnärli­gt skapande att drunkna i mer eller mindre godtycklig­a rättsliga eller moraliska gränsdragn­ingar”, skriver de vidare.

Bland övriga nominerade märks

Håkan Hellström som också han är nominerad i textförfat­tarkategor­in för albumet ”Rampljus”. Där tävlar även Ana Diaz med ”Tröst och vatten”, och hon är även nominerad i den tunga kategorin Årets pop för samma album.

– Det är otroligt värmande, jag blir glad. Jag känner att jag får svar på ett slags anrop till andra människor, och jag längtar efter andra människor – som alla andra, säger Ana Diaz om nominering­arna.

” Juryns uppdrag har ända sedan starten varit att bedöma bidragens musikalisk­a kvalitet och inget annat. Alltså inte personen/personerna eller deras gärningar utanför musiken.

Albumet ”Tröst och vatten” skrev hon under en period i livet som präglades av sorg och utmattning.

– Det var under en tvåårsperi­od när jag inte mådde bra och gick igenom en separation och fick utmattning­ssyndrom, säger hon och fortsätter:

– Jag försökte skriva det jag behövde höra, och jag behövde höra att någon säger att du ska vara snäll mot dig själv. I och med att jag inte hittade någon som sa det fick jag göra det själv.

ifpi arrangör för Grammisgal­an, om Yasins nominering

Håkan Hellström: ”Rampljus” Mona Masrour: ”Påminner mig”, ”Får aldrig nog”, ”Exclusive”, ”Easy”

Årets hårdrock/metal

 ?? Bild: J Willz ?? Yasin är nominerad i grammiskat­egorin årets textförfat­tare.
Bild: J Willz Yasin är nominerad i grammiskat­egorin årets textförfat­tare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden