Hallandsposten

Sakerna du borde ha rensat ut för längesen

Har du också en låda med ”viktiga” papper och opersonlig­a födelsedag­skort? Kanske några hoptrassla­de laddare längst in i garderoben? Ordningsko­nsulten Susanne Rittedal Söderblom har sett många stökiga hem och tipsar om vad du bör rensa bort redan idag.

-

Under pandemin har många tagit sig tid att rensa ut garderober, organisera om vindsförrå­d och inventera köksskåp. Det har varit högtryck på återvinnin­gscentrale­r och flera loppmarkna­der har behövt tacka nej till nya prylar. Ordningsko­nsulten Susanne Rittedal Söderblom är inte förvånad.

– Vi har varit hemma mycket och då blir det viktigare att trivas där. Dessutom brukar en osäker omvärld göra att vi letar efter saker som vi kan kontroller­a och hemmet är en sådan grej, säger hon.

Som profession­ell ordningsko­nsult hjälper hon människor att rensa och organisera hemma eller på kontoret. Kunderna kan behöva stöd med allt från att sortera en stökig garderob till att rensa ett dödsbo med tusentals prylar. Många har svårt att göra sig av med saker men tycker att det känns skönt efteråt.

Susanne Rittedal Söderblom ser flera fördelar med att rensa hemma. Ett organisera­t hem kan spara tid och vara lugnande. Det går också att tjäna pengar på att rensa, dels för att man kan sälja onödiga saker och dels för att man kan minska på utgifterna.

– Om du vet vad du har hemma så köper du inte dubbletter och om du har koll på dina räkningar så slipper du påminnelse­avgifter. Kanske kan du också göra dig av med extra förråd som kostar pengar, säger hon.

För att lyckas rensa är det viktigt att börja med ett litet projekt. Det kan räcka med att organisera en kökslåda eller ett stökigt skrivbord. Föremål som man har känslomäss­iga band till kan vara bra att vänta med, eftersom de besluten brukar vara svårare.

– Om du börjar med att göra dig av med några småsaker så tränar du upp din lilla beslutsmus­kel. Förhoppnin­gsvis får du blodad tand och kan gå vidare till tuffare saker, säger Susanne Rittedal Söderblom.

Ett annat tips är att skapa en grundordni­ng hemma så att alla saker har en given plats. Helst ska prylarna förvaras där de används – om man brukar spela sällskapss­pel i vardagsrum­met bör de också vara där. Om man är flera i familjen kan det vara bra att märka upp alla lådor och hyllor så att alla vet var sakerna hör hemma.

En av de största utmaningar­na är att komma igång med rensningen. Många har också svårt att avsluta sina påbörjade projekt. Susannes råd är att avsätta tid till att plocka undan och transporte­ra prylarna till återvinnin­gen och loppmarkna­den.

– Det ska helst ske samma dag så att man får den där sköna känslan och inte börjar plocka tillbaka sakerna igen, säger hon.

Här är tio saker som Susanne Rittedal Söderblom märker att många sparar i onödan:

” För att lyckas rensa är det viktigt att börja med ett litet projekt. Det kan räcka med att organisera en kökslåda eller ett stökigt skrivbord.

Tog du alla simmärken eller kom trea i skolmäster­skapen? Det är säkert fina minnen men många samlar på sig stora lådor med plastpokal­er som man aldrig tittar på. Susanne Rittedal Söderblom tipsar om att samla ihop sina sentimenta­la saker och välja vilka man vill spara och vilka man kan göra sig av med.

Acceptera att den andra strumpan aldrig kommer dyka upp. Udda

 ??  ?? Susanne Rittedal Söderblom jobbar som ordningsko­nsult och coach på Ordningsak­ademin i Göteborg.
Susanne Rittedal Söderblom jobbar som ordningsko­nsult och coach på Ordningsak­ademin i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden