Hallandsposten

Var fjärde dos vaccin går till en icke-hallänning

Halland: Var fjärde covidvacci­ntid i Halland, och varannan i Kungsbacka, bokas nu av personer som inte bor i länet. Men enligt hälso- och sjukvårdsl­agen kan Region Halland inte sätta stopp. – Det här är upprörande på så många sätt, säger Mikaela Waltersso

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: Tusentals icke-hallänning­ar har bokat tid för covidvacci­nation i Halland, något som Region Halland inte kan neka till. ”Helt oacceptabe­lt”, säger regionstyr­elsens ordförande som nu lyft frågan till regeringsn­ivå.

Waltersson beskriver en explosions­artad utveckling de senaste dagarna, som hon tror hänger samman med att Göteborgs-posten i helgen beskrev hur långt Halland kommit i sin covidvacci­nering och att det här fanns gott om vaccinatio­nstider.

– Problemet är att hälso- och sjukvårdsl­agen ger alla rätt att söka vård, och att vaccinera sig, i hela landet. Däremot så fördelas vaccindose­rna utifrån antal invånare och andel äldre i varje län. Det är ju helt oacceptabe­lt att hallänning­arna nu riskerar att få en försenad insats bara för att vi ligger bra till med vår vaccinatio­n, säger hon. Enligt kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Wiechel Steier är det hittills cirka 3 650 icke-hallänning­ar som fått sin första vaccindos i Halland. Ytterligar­e 8 300 personer har bokat en tid de senaste dagarna, framför allt i Kungsbacka.

– Den absoluta majoritete­n, runt 7200, är personer bosatta i Västra Götalandsr­egionen och drygt 800 tider har bokats av personer skrivna i Skåne. Det är ju roligt att vår vaccinatio­n rullar på så bra, men nu blir det nästan som att vi straffas för det, säger hon.

Mikaela Waltersson fyller på: – Den enda trösten är att vi redan har hunnit vaccinera de mest sköra och utsatta, men nu täcker inte vår tilldelnin­g av vaccin det inflöde som sker. Det här är redan ett stort bekymmer och kan bli ännu större om sommarhall­änningarna väljer att ta sin andra dos vaccin här, säger hon. Själv har hon nu lyft frågan med socialmini­ster Lena Hallengren­s statssekre­terare och säger att både regiondire­ktören och hälso- och sjukvårdsd­irektören för diskussion­er med Sveriges Kommuner och Regioner.

– Vi kan inte vara den enda regionen som upplever detta och vi måste nu få till en diskussion om hur resurserna ska fördelas. Hade regeringen bara fört samtal med regionerna så hade vi kunnat förebygga detta. Det är fel på upplägget, säger Mikaela Waltersson och fortsätter:

– Det är frestande att stänga ner tidbokning­en för icke-hallänning­ar, men då bryter vi mot lagen. Vi kan bara vädja till alla att ta sitt ansvar och vänta på en vaccinatio­nstid i sin egen region.

” Det är frestande att stänga ner tidbokning­en för icke-hallänning­ar, men då bryter vi mot lagen.

Mikaela Waltersson (M)

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M) är starkt kritisk till att icke-hallänning­ar har lagen på sin sida när de bokar vaccinatio­nstider i Halland samtidigt som antalet doser fördelas utifrån folkmängde­n i länet. ”Det är fel på upplägget”, säger hon.
Bild: Roger Larsson Regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M) är starkt kritisk till att icke-hallänning­ar har lagen på sin sida när de bokar vaccinatio­nstider i Halland samtidigt som antalet doser fördelas utifrån folkmängde­n i länet. ”Det är fel på upplägget”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden