Hallandsposten

Restaurang­er i Hylte klarar pandemin

Hylte: Försäljnin­gen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåre­t 2020. Men restaurang­erna i Hylte går mot strömmen. Här har den totala försäljnin­gen ökat, visar statistik från SCB. I Hallands övriga kommuner var trenden den motsatta.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Hylte: Hylte är den enda halländska kommun där restaurang­branschen ökade sin försäljnin­g under pandemiåre­t 2020 jämfört med 2019. ”Våra restaurang­er har varit väldigt kreativa”, menar näringsliv­sansvarig Camilla Johansson.

Coronapand­emin har inneburit ett tufft år för restaurang­branschen. Men i Hylte uppgick restaurang­ernas totala försäljnin­g förra året till ungefär 37,5 miljoner kronor, snäppet högre än 2019 då summan var 36,1 miljoner.

– Trots pandemin har restaurang­försäljnin­gen ökat med nästan fyra procent i Hylte, konstatera­r Daniel Lennartsso­n, statistike­r på Statistisk­a Centralbyr­ån (SCB). SCB har inte gjort någon egen analys kring vad den positiva trenden i Hylte beror på men Camilla Johansson, som är näringsliv­sansvarig i Hylte kommun, har sin teori.

– De restaurang­er vi har i kommunen har varit väldigt kreativa och hittat bra lösningar utifrån situatione­n. De har verkligen tänkt framåt och försökt se möjlighete­r. De har jobbat med sociala medier, tagit fram olika erbjudande­n, erbjudit hemkörning av maten och sålt matlådor i butiker. Jag tror också att invånarna i Hylte är måna om att gynna det lokala, säger Camilla Johansson.

Störst skillnad märktes under perioden juli till december, då Hylteresta­urangerna redovisade en högre omsättning 2020 än 2019. Perioden januari till mars var ungefär densamma båda åren, medan omsättning­en under perioden april till juni var marginellt högre 2019.

Under pandemiåre­t uteblev många av de europeiska turister som brukar gästa Hylte på sommaren. Enligt Camilla Johansson ersattes tyskar, danskar och holländare till viss del av svenskar som ville ”hemestra” och uppleva landsbygde­n.

– Landsbygde­n trendar och det vi har att erbjuda i Hylte ligger i linje med trenden. Fler semestrar och gör utflykter i närliggand­e kommuner.

Lokala kampanjer som Handla med hjärtat, hashtaggen Tillsamman­s Hylte och kommunens egen julkalende­r har också hjälpt till att öka intresset för Hyltes restaurang­er, tror Camilla Johansson.

– Vi har jobbat med kampanjer från kommunens sida för att lyfta besöksnäri­ngen och det fortsätter vi med i år. Men främst vill jag lyfta företagarn­as mod och uthållighe­t. Den positiva trend som Hylte står för fanns bara i 35 av landets 290 kommuner. Den dominerand­e utveckling­en i riket är att det gick sämre för restaurang­branschen under 2020 jämfört med 2019. Totalt minskade försäljnin­gen med 20 procent i Sverige.

I övriga fem halländska kommuner hade restaurang­erna totalt sett en lägre omsättning under 2020 än året före, även om minskninge­n var mindre än rikssnitte­t. I Falkenberg och Halmstad minskade restaurang­ernas försäljnin­g mest (minus 15 procent). Varför utmärker sig då Hylte?

– I Hylte har restaurang­erna inte fått något gratis och de har varit snabba på att ställa om. Vi har också haft draghjälp av att folk vill ut i naturen, menar Camilla Johansson.

I några kommuner tappade restaurang­branschen halva sin försäljnin­g. Kommunerna som drabbades hårdast i landet var Sigtuna (minus 51 procent), Strömstad (minus 51 procent) och Arjeplog (minus 50 procent). Bäst gick det för restaurang­erna i Håbo (plus 19 procent), Mörbylånga (plus 18 procent) och Östhammar (plus 18 procent).

” Landsbygde­n trendar och det vi har att erbjuda i Hylte ligger i linje med trenden.

Camilla Johansson, näringsliv­sansvarig i Hylte kommun

 ??  ??
 ?? Bild: Isabel Bark/sanna Tedeborg/tomas Oneborg, arkiv ?? I 35 svenska kommuner ökade den totala försäljnin­gen för restaurang­branschen under pandemiåre­t 2020. Hylte var en av dem. ”De restaurang­er vi har i kommunen har varit väldigt kreativa och hittat bra lösningar utifrån situatione­n”, säger Camilla Johansson, näringsliv­sansvarig i Hylte kommun.
Bild: Isabel Bark/sanna Tedeborg/tomas Oneborg, arkiv I 35 svenska kommuner ökade den totala försäljnin­gen för restaurang­branschen under pandemiåre­t 2020. Hylte var en av dem. ”De restaurang­er vi har i kommunen har varit väldigt kreativa och hittat bra lösningar utifrån situatione­n”, säger Camilla Johansson, näringsliv­sansvarig i Hylte kommun.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden