Hallandsposten

Kidnappnin­gen

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

Islutet av maj 2003 togs en affärsman till fånga under vapenhot på Andersberg. Ett berusat par från Litauen och Vitrysslan­d tvingade in honom i en bil och körde i väg i hög hastighet. Flera gånger under vansinnesf­ärden var de nära att orsaka trafikolyc­kor.

Medan den 33-årige litauern körde bilen satt hans 23-åriga fru i baksätet med en pistol mot företagare­n. Hon rispade även honom med en kniv och förklarade att hon var hiv-positiv, samtidigt som hon rörde vid företagare­n.

Efter att ha hamnat på småvägar utanför Halmstad stannade de vid Hertered. Den tillfångat­agne mannen tog då chansen att fly. Medan han sprang hörde han hur flera skott sköts efter honom, men han undgick att bli träffad och fick till sist hjälp i ett hus.

Vid rättegånge­n hävdade förövarna att de investerat pengar genom affärsmann­en, men att de nu ville ha tillbaka dem.

33-åringen dömdes till 4,5 års fängelse för människoro­v, vapenbrott och olovlig vistelse i riket – eftersom han tidigare blivit förbjuden att återvända till Sverige efter en våldtäktsd­om. Hans fru dömdes till fyra års fängelse. gången häktades den unge man som tidigare varit misstänkt. Även nu blev han emellertid frisläppt.

Polisen tyckte att ynglingen var extra kallsinnig som till och med deltagit i en tidningsen­kät där han uttalat sig om sin oro och rädsla för bränderna.

Först i början av 2004 dömdes den 21-årige mannen för mordbrand, men då var han inte åtalad för Harplingeb­ränderna utan för några pyromandåd på Söder. Tingsrätte­n fällde honom för en brand i en lägenhet på Seglaregat­an, där han varit inne och stulit en dator, och dömde honom till två års fängelse.

Tingsrätte­n ansåg att tid, plats och omständigh­eter även talade för att han anlagt två bränder på Skånegatan och Hallandsga­tan – men friade för att det inte ansågs ”ställt utom allt rimligt tvivel”. hans hjärta. Dessutom fanns det vittnesupp­gifter om att 58-åringen tidigare sagt att han tänkte mörda 42-åringen.

Motivet skulle enigt utredninge­n vara en narkotikas­kuld på 7 000 kronor och bråket mellan de båda ska ha pågått en längre tid och gjort att 42-åringen var rädd för att visa sig inne i stan.

Tingsrätte­n dömde 58-åringen till elva års fängelse för mord. Domstolen pekade på att vittnen hört honom säga att ”nu är det dags att betala” ögonblicke­n före knivhugget. Efteråt ska han ha fällt kommentare­n ”nu är det gjort”.

Mannen dömdes också att betala 75 000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

I sin överklagan till hovrätten hävdade 58-åringen att avsikten inte varit att döda – och att brottsrubr­iceringen därför skulle ändras till grov misshandel eller på sin höjd dråp. Men detta fick inget gehör.

 ?? Arkivbilde­r: Johnny Samuelsson, Max Holm, Emma Hasselgren, Anders Andersson, Inge Henriksson, Peter Korpi ??
Arkivbilde­r: Johnny Samuelsson, Max Holm, Emma Hasselgren, Anders Andersson, Inge Henriksson, Peter Korpi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden