Hallandsposten

Här håller äktenskape­n längst och kortast i länet

Halland: Halmstad fortsätter att vara den halländska stad där äktenskape­n har kortast livslängd, till skillnad mot falkenberg­arna som håller ihop längst.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Om man vill ha chans till romans så ser oddsen olika ut beroende på var man bor. Siffror från Statistisk­a centralbyr­ån visar att Halmstad är platsen i Halland där äktenskape­n håller kortast tid. Falkenberg däremot har sedan 2011 tagit sig från en fjärdeplat­s till en förstaplat­s.

Vad detta beror på kan man diskutera, men familjeråd­givare menar att det inte är så stora skillnader egentligen och att det antagligen beror på att Halmstad är en större stad.

– Skillnader­na kan tänkas handla om demografi, storlek och struktur. Där Halmstad till exempel är en utbildning­sstad med högskola jämfört med Falkenberg som är en mindre stad, menar Lena Söderberg som är familjeråd­givare på Halmstads kommun och tillägger:

– Även när det kommer till studier så är det många som flyttar ifrån sina nätverk. Det kan resultera i att man inte har det här stöttande i sin omgivning, vilket leder till en större påfrestnin­g på relationen. Sedan 2011 har längden på äktenskap i Halmstad varit kortast i kommunen och siffran har hållit sig nästintill oförändrad sedan dess. Falkenberg­arna har däremot blivit trognare de senaste åren. Nu håller ett äktenskap i snitt i strax under 37 år jämfört med för några år sedan då det var 35 år.

– Att Falkenberg har ökat kan ha att göra med att det är många som har flyttat in under de senaste åren, men det beror även på vilken åldersgrup­p det är som flyttar in, förklarar Lena Söderberg. Under 2018 visade en mätning gjord av Socialstyr­elsen att Halland ligger dubbelt så högt som rikssnitte­t vad det gäller par som söker kommunal familjeråd­givning.

– Det har varit ett stort tryck och det är fortfarand­e många som söker, avslutar Lena Söderberg.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv ??
Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden