Hallandsposten

Året runt-parkering för husbilar vid småbåtsham­n

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Särdal: Politikern­a i samhällsby­ggnadsutsk­ottet är positiva till husbilsupp­ställning vid Skallkroke­ns hamn året runt. Nu ska detaljplan­en ändras. – Det här ökar möjlighete­rna till turism i Halmstad och Halland under en större del av året, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Samhällsby­ggnadsutsk­ott i Halmstad ger tummen upp till året runt-parkering för husbilar vid Skallkroke­ns hamn i Särdal.

Båtsällska­pet har en anläggning som kan ta emot både båt- och husbilsäga­re, och föreningen­s önskemål är att kunna utnyttja hamnens tio uppställni­ngsplatser även utanför sommarsäso­ngen.

– Det här ökar möjlighete­rna till turism i Halmstad och Halland under en större del av året. Vi försöker hela tiden komma bort ifrån att bara ha sommarturi­smen, och vi vet att säsongerna egentligen är mycket längre än så, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet efter beslutet.

– De här ganska små, genuina platserna är något helt annat än en stor camping. Och jag tror att många turister uppskattar dem.

Kruxet är att åtgärden strider mot områdets gällande detaljplan. Men politikern­a menar att en mer flexibel användning av parkerings­ytorna är värd att möjliggöra.

– Det kändes självklart för oss att inte stå i vägen för detta, säger Jenny Axelsson.

Det som sker nu är att kommunledn­ingsförval­tningen får i uppdrag att starta arbetet med att ändra detaljplan­en så att året runt-uppställni­ngen möjliggörs. Förändring­en beräknas vara klar under första kvartalet 2022.

Skallkroke­ns båtsällska­p välkomnar politikern­as beslut.

– Det här är ett väldigt positivt besked. När det gäller husbilar har vi ett tryck som vi inte hade för fem år sedan. ”Hemestrand­et” har blivit allt vanligare, inte minst under pandemin. Så det här är oerhört goda nyheter, säger Lennart Simonsson, ordförande i båtsällska­pet.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Med en detaljplan­eändring ska året runt-parkering kunna tillåtas i hamnen.
Bild: Jari Välitalo Med en detaljplan­eändring ska året runt-parkering kunna tillåtas i hamnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden