Hallandsposten

Unga får vara med och påverka centrums framtid

Halmstad: På grund av att torggarage­t bland annat ska rustas upp ska även Stora torg få sig en makeover. För att samla in förslag på förbättrin­gar har kommunen därför gett sex ungdomar uppdraget att ta reda på vad unga i Halmstad saknar.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Molly Hamlin och Massa Taxara är två av de sex gymnasieun­gdomar som kommunen har gett i uppdrag att under påsklovet ta reda på hur unga i Halmstad tycker att Stora torg ska utvecklas.

För Massa Taxaras del handlade hennes deltagande om att få engagera sig i samhället.

– Jag har varit i Sverige i två år och har inte träffat så många vänner ännu som jag trivs med. När jag såg reklamen för det här så kände jag att jag ville vara med och engagera mig i samhället och göra skillnad, berättar hon.

För kollegan Molly Hamlin var det liknande förväntnin­gar som fick henne att söka jobbet:

– Jag kände att jag ville vara med och påverka och tyckte att det var en unik möjlighet. Det är även kul att höra vad andra ungdomar tycker och tänker.

Efter bara en dags åsiktsinsa­mling hade de redan fått in massvis med idéer från andra ungdomar.

– Responsen har varit bra och folk vill verkligen vara med och engagera sig. Det har varit kul, berättar Molly Hamlin.

Massa Taxara berättar att förslagen har handlat om alltifrån ett Starbucks till en plats för graffiti eller mer grönska, men även om tryggheten.

– I enkäterna vi delade ut såg vi att det var många som kände sig trygga men det fanns även de som inte känner sig lika trygga på Stora torg. Vissa önskade fler poliser och vakter, berättar Molly och Massa Taxara stämmer in:

– De ville även ha mer lampor då det är rätt så mörkt där om nätterna, säger hon.

För att få veta vad ungdomar i hela Halmstad tycker och tänker har de spridit ut platserna de jobbar på. Senare under dagen skulle de ut till Hallarna men gänget planerar även att besöka de unga i Oskarström.

– Vi har spridit ut platserna så att det är ungdomars röster från hela Halmstad med, då alla har olika åsikter, berättar Massa Taxara.

Unga stadsutvec­klare är ett projekt som kulturförv­altningen gör tillsamman­s med samhällsby­ggnadskont­oret.

Ellen Samuelsson arbetar som processled­are med fokus på ungas inflytande och fick idén till projektet efter att ha läst att man ska riva upp torggarage­t och då även utveckla Stora torg.

– Då tänkte jag att det här kommer unga vilja vara med och påverka. Så då gjorde jag en koll i våra sociala medier om det fanns ett intresse för att vara med och påverka, och det fanns det, berättar Ellen Samuelsson och tillägger:

– Det är en bra metod för att lära unga om lokaldemok­rati och hur det fungerar. Det är viktigt att veta att man kan påverka en beslutspro­cess. Unga är underrepre­senterade i den här typen av samhällspr­ocesser och dialoger. Därför är det viktigt att få in deras röst i det här. Många unga rör sig på torget och i centrum och de har rätten att få vara med och påverka stadsutvec­klingen.

Hon beskriver jobbet som abstrakt där man behöver vara kreativ och kunna arbeta i ett team.

– Det var många som hörde av sig och vi tyckte det var viktigt att välja personer som represente­rar hela Halmstad. Så de som är med bor på olika platser, de går olika gymnasiepr­ogram och har olika intressen för att få det så representa­tivt som möjligt.

De unga stadsutvec­klarnas resultat ska presentera­s för samhällsby­ggnadskont­oret.

” Det är en bra metod för att lära unga om lokaldemok­rati och hur det fungerar.

Ellen Samuelsson

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? För att samla in förslag på förbättrin­gar har kommunen därför gett sex ungdomar uppdraget att ta reda på vad unga i Halmstad saknar.
Bild: Jari Välitalo För att samla in förslag på förbättrin­gar har kommunen därför gett sex ungdomar uppdraget att ta reda på vad unga i Halmstad saknar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden