Hallandsposten

Vaccinerin­g återupptas – med vaccin från Pfizer

Laholm: Efter en månads paus ska vaccinerin­gen av kommunens vårdperson­al återupptas. Men nu blir det inte längre med Astra Zenecas vaccin.

- Jonatan Gernes

Hälften av Laholms kommuns prioritera­de personal, 530 av cirka 1 000 personer som arbetar vårdnära, hade fått sin första dos när Folkhälsom­yndigheten 16 mars beslutade om ett uppehåll för Astra Zenecas vaccin mot covid-19. 307 anställda hade fått två doser.

All personalva­ccinering i Laholm stoppades. Nu ska kommunen öppna bokningen igen.

– De som var bokade vecka 11 och 12, när vi avbröt, bokas nu om och får nya tider. Det är ungefär 120 personer. Så fort de är klara kommer övrig personal i fas 1 och 2 att kunna boka på sig igen, säger Eva Müller, vaccinsamo­rdnare i Laholms kommun. Enligt beskedet hon har fått från regionen blir det Pfizer Biontechs vaccin som ska erbjudas. Men kommunen vet inte hur stor andel av vårdperson­alen som vill ha sprutan.

– Vi har inte gjort någon undersökni­ng på detta. Jag har en magkänsla av att det kommer att boka på lite fler nu än om vi hade fortsatt med Astra Zeneca. Det har inte rapportera­ts några sådana allvarliga biverkning­ar av Pfizers vaccin, säger Eva Müller.

Astra Zenecas vaccin ges numera i Sverige bara till personer som är 65 år och äldre, på grund av ovanliga, men allvarliga biverkning­ar i några få fall i lägre åldersgrup­per.

Det gör det svårare att hinna klart före sommaren.

– Vi hoppas att vi ska ha gett alla som vill ha dos 1 i slutet av vecka 19. Coronavacc­in ska också erbjudas till semestervi­karier inom äldreomsor­g, hemtjänst och LSS.

– Tanken är att vi ska vaccinera semestervi­karier innan de börjar, i den mån vi hinner, säger Eva Müller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden