Hallandsposten

Pappa får inte tillbaka bil som skulle bli 18-årspresent

Laholm: Pappan körde bilen utan körkort. Han tänkte ge den till sin son i 18-årspresent. Men det beslagtagn­a fordonet ska inte lämnas tillbaka, fastslår Halmstads tingsrätt.

- Jonatan Gernes

Polisen tog bilen i beslag två veckor efter att mannen köpt den. Detta eftersom han har en ful ovana att köra bil trots att han saknar körkort. Så var också fallet när han i januari stoppades utanför Veinge bakom ratten i den Peugeot 206 som skulle bli en födelsedag­spresent till sonen.

Halmstads tingsrätt har nu dömt den 43-årige bilägaren för grov olovlig körning.

Domstolen ifrågasätt­er inte mannens uppgifter om att bilen var avsedd för hans son, som snart skulle fylla 18. Inte heller att bilen är värd 11 000 kronor, snarare än 0 kronor enligt polisens värdering. Trots det tycker tingsrätte­n att bilen ska anses förverkad. Skälet är att ”fordonet har använts vid den grova olovliga körningen och ett förverkand­e behövs för att förebygga fortsatt brottsligh­et”.

Mannen döms också för brott mot knivlagen. Han hade tre kastknivar i sin väska när han besökte järnvägsst­ationen i Laholm 3 februari. Mannen hävdade att han haft med dem för att slipa dem på sitt jobb. Men att transporte­ra kastknivar på det viset tycker domstolen är obefogat, mot bakgrund av att knivarna är ”av en sådan karaktär att de typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning”. 43-åringen begick brotten efter att nyligen ha dömts i hovrätten till två års fängelse för medhjälp till försök till grovt narkotikab­rott. Straffet för de nya brotten blir 120 dagsböter på totalt 24 000 kronor.

 ?? Bild: Polisen ?? Bilägaren hävdar att han skulle ge den beslagtagn­a bilen till sin son i 18-årspresent.
Bild: Polisen Bilägaren hävdar att han skulle ge den beslagtagn­a bilen till sin son i 18-årspresent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden