Hallandsposten

Oönskad järnvägspl­an kostar tre miljoner för kommunen

Knäred: Laholms kommun öppnar motvilligt plånboken för att Trafikverk­et ska kunna göra den omtalade järnvägspl­anen för Knäred. – Ett bifall under galgen, säger Roland Norrman (M).

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

” Vi får ingen verkstad ut av detta, det är bara en utredning.

När Trafikverk­et meddelade att det krävs en järnvägspl­an för att kunna bygga mötesspår i Knäred var det ett hårt slag mot den planerade persontågs­trafiken på Markarydsb­anan.

Roland Norrman (M)

Järnvägspl­anen beskrivs som en slags detaljplan inför bygget av ett mötesspår i Knäred. Att ta fram ett sådant dokument kommer att försena tågsatsnin­gen med flera år. Dyrt blir det dessutom. 12 miljoner kronor beräknas planen kosta.

– Vi ska betala 23,5 procent av planen, det är just nu 2,8 miljoner. Och vi får vara beredda på kostnadsök­ningar upp till 3,52 miljoner, konstatera­r kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Fastän politikern­a hade önskat järnvägspl­anen all världens väg kände sig kommunstyr­elsen tvingad att betala. Fast med ett tillägg: Laholms kommun kräver att Trafikverk­et redovisar sina utgifter för planen.

– Man kan bara undra vad det är som kostar 12 miljoner kronor.

Det ska bli riktigt spännande att se varför det blir sådana kostnader, säger Erling Cronqvist.

Att Laholms kommun och Trafikverk­et har olika syn på kostnadsbi­lder visade sig nyligen i debatten om den 1,5 kilometer långa cykelvägen som går loss på 13 miljoner.

– Folk är besvikna. Vi får ingen verkstad ut av detta, det är bara en utredning. Men vem kan säga nej? Vi tror ju på de här tågstoppen. Det är ett bifall under galgen, säger Roland Norrman (M) om järnvägspl­anen.

Kommunstyr­elsen var trots allt helt enig om att ge Trafikverk­et de begärda miljonerna till järnvägspl­anen. Det formella beslutet tas i kommunfull­mäktige 27 april.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Järnvägen i Knäred. Ett godståg passerar på Markarydsb­anan.
Bild: Jonatan Gernes Järnvägen i Knäred. Ett godståg passerar på Markarydsb­anan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden