Hallandsposten

Brafabs containrar fast i Suezkanale­n

Hishult: Utemöbelfö­retaget Brafab har nu krävts på pengar för att laga det fartyg som fastnade i Suezkanale­n.

- Josefine Ingvarsson ji@hallandspo­sten.se 010-471 51 55

Anledninge­n till att fartyget står still är att man enligt sjölagar kan åberopa att den som fraktar gods på ett fartyg som havererar kan kräva godsägarna på ekonomiskt bistånd för att laga skadorna som uppkommer.

Enligt uppgifter som bland annat Svenska Dagbladet rapportera­t om är det många miljarder som Egyptiska myndighete­r kräver för att släppa båten att köra vidare. Dessa skador vill de nu att ägarna till containrar­na på fartyget ska betala för.

Vilken summa de vill ha av just Fritidsmöb­elföretage­t från Hishult är i nuläget inte känt, menar Brafabs vd Johan Engström, som aldrig har aldrig varit med om detta.

– Vi har lasten försäkrad och det är anmält till försäkring­sbolaget.

Just nu är det deras jurist som tittar på ärendet, säger Johan Engström.

Brafab har fem containrar på båten. För Hishultsbo­laget är det en väldigt liten del av deras årliga försäljnin­g och vd:n menar att det är olyckligt, men inget de står och faller med.

– Det är oklart hur länge de kommer att stå där eftersom vi inte vet hur lång tid detta tar. Men vi har ändå möbler till kunderna. Vi hanterar tusentals containrar per år, och har fem på detta fartyg.

Han ser att konsekvens­erna kan vara mycket större för mindre, eller nystartade, bolag.

– Det skulle vara fullständi­g katastrof om man skulle vara ett ungt företag som satsat allt på att ta hem en container padelrack för att starta en sådan verksamhet, till exempel. Det är trist för oss men inte katastrof, säger Johan Engström.

 ?? Bild: TT ?? Båten Ever Given som fastnade i Suez-kanalen kräver nu ägarna av det som fraktas på den på pengar för reparation­erna. Egyptiska myndighete­r tillåter inte fartyget att åka vidare innan det betalat miljardbel­opp för skadorna i kanalen. Detta drabbar bland annat Hishultsfö­retaget Brafab.
Bild: TT Båten Ever Given som fastnade i Suez-kanalen kräver nu ägarna av det som fraktas på den på pengar för reparation­erna. Egyptiska myndighete­r tillåter inte fartyget att åka vidare innan det betalat miljardbel­opp för skadorna i kanalen. Detta drabbar bland annat Hishultsfö­retaget Brafab.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden