Hallandsposten

Glöm pinnen i svalget – nytt test ska underlätta provtagnin­g

Glöm pinne ned i halsen och upp i näsan. Ett svenskt företag är nu på väg att lansera ett helt salivbaser­at covid-19-test.

- Tobias Österberg/tt

Diagnostik­företaget Aegirbio, baserat i Lund, meddelar att man nu är redo att lansera sitt nya covidtest på marknaden.testet skiljer sig från det traditione­lla Pcr-testet som ska tas genom prov i halsen och/ eller näsan med en testpinne. Det här testet är i stället salivbaser­at vilket gör att rent praktiskt tillför konsumente­n sin saliv till en behållare med reagens, häller vätskan på reagenssti­ckan och inväntar provsvar. Martin Linde, vd för Aegirbio, drar parallelle­r till ett graviditet­stest. – Det är en annan teknik och samma sak som när man står och tittar på en graviditet­stest och avvaktar provsvar. Vi får nu sälja till profession­ella användare och kan till exempel ha det på en skola och dela ut till eleverna eller till en arbetsplat­s, säger han.

De stora fördelarna påpekar Martin Linde, är dels att obehaget att behöva ta test i halsen eller näsan därmed försvinner, dels den snabba svarstiden, ungefär fem minuter. Enligt Martin Linde letar man nu distributö­rer, inte bara för Sverige utan även för exempelvis Mellanöste­rn. Förhoppnin­gen är en produktion på 1–2 miljoner tester i månaden med en tydlig framtida ambition:

– Nästa steg är att göra användbarh­etstestnin­gen färdig, då kan vi börja sälja det på till exempel Ica-butiker. Det är vår ambition. Just nu är det ett ”chicken race” och det är därför vi valt att göra det här i två steg, säger han.

Hur tillförlit­liga är de här testerna?

– Det ligger på ungefär samma nivå som Pcr-tester, det vill säga 92–94 procents träffsäker­het. Men vad händer när vaccinerin­gen tar fart och om pandemin ebbar ut?

– Det är klart att man undrar, när är coronaelän­det över och vi ska sluta testa oss? Jag är dock ganska säker på att tester och rädsla kommer att leva kvar ett bra tag till, säger Martin Linde. Från marknadshå­ll togs också nyheten emot extremt positivt. Aegirbio, som är listade på marknadspl­atsen First North, är en av dagens stora vinnare med en kursrusnin­g på nästan 40 procent.

 ??  ?? Snart ett minne blott. Ett svenskt företag ska lansera ett covidtest där man slipper pinnen i svalget.
Snart ett minne blott. Ett svenskt företag ska lansera ett covidtest där man slipper pinnen i svalget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden