Hallandsposten

Över hundra miljarder mer för väg och järnväg

Väg och järnväg får över 100 miljarder kronor mer i regeringen­s infrastruk­turproposi­tion. Men det blir inga nya besked om bygget av höghastigh­etsbanor.

- Peter Wallberg/tt Niklas Svahn/tt Lars Larsson/tt

Regeringen presentera­r på fredag sin infrastruk­turproposi­tion. Den sätter de ekonomiska ramarna för underhåll och investerin­gar för väg och järnväg de kommande tolv åren.

Den nuvarande ramen för 2018– 2029 omfattar 622,5 miljarder kronor i 2017 års penningvär­de. Enligt uppgift till TT kommer den nya ramen för 2022–2033 att höjas med en bra bit över 100 miljarder kronor. Och ännu mer om man räknar i dagens penningvär­de.

Däremot blir det inga nya besked om hur mycket nya stambanor för höghastigh­etståg får kosta, hur de ska byggas eller i vilken takt de ska byggas.

Infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) uppger att infrastruk­turproposi­tioner inte brukar gå in på konkreta infrastruk­turprojekt.

– Den stora nyheten kommer att vara hur mycket resurser vi nu söker riksdagens stöd för att lägga, inte bara på stambanor, utan också på vägunderhå­ll och järnvägsun­derhåll och annat, säger han.

Efter att riksdagen beslutat om de ekonomiska ramarna ska Trafikverk­et ta fram en nationell plan med de infrastruk­turåtgärde­r som ska prioritera­s. Planen gäller från 2022 och det är regeringen som fattar beslut om den.

Frågan blir hur långt höjningen av den ekonomiska ramen räcker och vad som blir viktigast att satsa på.

Trafikverk­et har i sitt underlag till propositio­nen betonat vikten av att underhålla och förbättra det väg- och järnvägsnä­t som finns, i stället för att satsa på nya projekt. Trafikverk­et har också pekat på att den nuvarande ekonomiska ramen inte räcker för att upprätthål­la dagens funktional­itet på vägar och järnvägar.

Till exempel uppger myndighete­n att 63 procent av det statliga vägnätet är byggt före 1970. ”På vägsidan går nedbrytnin­gen allt snabbare, och både det låg- och högtrafike­rade vägnätet försämras successivt”, står det i underlaget till regeringen.

Samtidigt stiger kostnadern­a för planerade investerin­gar och underhåll snabbare än beräknat.

Eneroth vill inte i förväg gå in på innehållet i fredagens infrastruk­turproposi­tion och hur mycket den ekonomiska ramen höjs, men säger:

– Det faktum att vi redovisar finansieri­ngen ger en ganska tydlig fingervisn­ing om hur vi ser på byggandet av stambanor.

I januariavt­alet mellan den rödgröna regeringen, Centerpart­iet (C) och Liberalern­a (L) står att nya stambanor ska färdigstäl­las från Stockholm till Göteborg och Malmö. Men hittills finns bara tre delsträcko­r beslutade. De finns med i nuvarande nationella plan och bygget av dem beräknas kosta 71 miljarder kronor fram till 2029.

Det helhetsför­slag på nya stambanor som för några år sedan förhandlad­es fram av staten, kommuner och regioner i den så kallade Sverigeför­handlingen kostar enligt Trafikverk­ets senaste bedömning 295 miljarder kronor.

I arbetet med infrastruk­turproposi­tionen har ingen överenskom­melse nåtts mellan regeringen, C och L om vad projektet får kosta och hur det ska finansiera­s.

L anser att höghastigh­etståg blir alldeles för dyrt och att det finns viktigare satsningar, till exempel att prioritera bättre möjlighete­r för arbetspend­ling.

– Det viktiga för oss är att det inte ska vara någon gräddfil för höghastigh­etstågen, säger partiets ekonomiskp­olitiske talesperso­n Mats Persson.

Vad innebär den nya ekonomiska ramen för de nya stambanorn­a?

– Min bedömning är att man kommer att få skjuta det på framtiden, säger Persson.

” Det faktum att vi redovisar finansieri­ngen ger en ganska tydlig fingervisn­ing om hur vi ser på byggandet av stambanor.

Tomas Eneroth (S), infrastruk­turministe­r

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? På fredag läggs regeringen­s infrastruk­turproposi­tion fram, men beskeden om höghastigh­etståg uteblir.
Bild: Johan Nilsson/tt På fredag läggs regeringen­s infrastruk­turproposi­tion fram, men beskeden om höghastigh­etståg uteblir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden