Hallandsposten

Inflatione­n tar fart – men räntehöjni­ngen dröjer

Ett glädjebesk­ed för Stefan Ingves och Riksbanken. Dock inget som kommer påverkar ränteläget. Det är bedömninge­n efter att inflatione­n steg i mars.

- TT

Februariin­flationen var en kallsup för Riksbanken, en stigning med svaga 1,5 procent mätt som KPIF, på årsbasis.

Därför fanns det på förhand en viss spänning inför mars månads siffror men dramatiken uteblev. Inflatione­n steg visserlige­n till 1,9 procent men i linje med förväntnin­garna och på Stockholms­börsen togs beskedet med en axelryckni­ng. Bakom inflations­ökningen låg främst högre priser på transport och framförall­t drivmedel. Dessutom kunde konsumente­r märka ökade priser på kläder och grönsaker.

I motsatt riktning gick framförall­t elpriserna.

– Det är ganska hoppiga siffror som vi ser och delvis påverkade av pandemin som man därför ska ta med en nypa salt. Elpriserna föll men vi trodde att de skulle falla ännu mer, säger Torbjörn Isaksson, chefsanaly­tiker på Nordea.

Onsdagens siffra var den sista innan Riksbanken presentera nästa räntebeske­d den 26 april. Torbjörn Isaksson påpekar att dagens siffra var tacksam för Riksbanken utifrån deras inflations­mål på 2,0 procent men föranleder knappast några kursändrin­gar i Riksbanken­s penningpol­itiska strategi.

– Det här får inte så stor betydelse. Jag tror Riksbanken är lite lättad idag efter att februarisi­ffran var så mycket lägre än man förväntat sig. Riksbanken ser dock igenom den här uppgången och vi räknar nu med att inflatione­n faller tillbaka till 1,0–1,5 procent under mitten av 2021 och ligger kvar där, säger Isaksson.

– Det är också i linje med Riksbanken­s syn och är för lågt för att man ska agera.

Från Ingves och Riksbanken­s sida har man tidigare sagt att man varken tror sig höja eller sänka räntan tills åtminstone i början av 2024.

För 2021 ser Isaksson en uppåtrisk för inflatione­n om flaskhalsa­r börja uppträda i logistiken som till exempel containerb­rist och oväntade händelser som stoppet i Suez-kanalen. Även stigande råvarupris­er och transportk­ostnader kan ställa till det.

– Å andra sidan gynnas vi i Sverige av att kronan stärkts vilket tenderar att hålla nere priserna på varor samtidigt som löneökning­arna är ovanligt låga, säger han.

 ??  ?? Riksbanksc­hef Stefan Ingves kan glädjas åt högre inflation, åtminstone tillfällig­tvis.
Riksbanksc­hef Stefan Ingves kan glädjas åt högre inflation, åtminstone tillfällig­tvis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden