Hallandsposten

Ny knäckt gangsterch­att större än Encrochat

Hundratals grovt kriminella i Sverige har använt den krypterade chattjänst­en Sky, som nu knäckts av europeisk polis.

- Anja Haglund/tt Erika Nekham/tt

Tidigare i vår lyckades europeisk polis knäcka en krypterad chattjänst som används av många kriminella – Sky ECC. Svensk polis har tagit del av materialet, som ser ut att kunna komma till användning.

”Det är ett omfattande material och bedömninge­n hittills är att det för Sveriges del kan handla om en dubbelt så stor omfattning som i Encrochat”, säger Linda H Staaf, chef för underrätte­lseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), på polisens sajt.

Det rör sig om hundratals grovt kriminella som använt plattforme­n för att begå eller planera brott i Sverige.

Med hjälp av materialet från Encrochat har svensk polis fått några av landets mest våldsamma kriminella nätverk på fall. Enligt polisens senaste statistik har över 230 personer frihetsber­övats och över 500 är misstänkta för brott.

Utredninge­n ska ha inletts redan 2018 sedan chattjänst­en dykt upp på polisens radar. Totalt ska polis i Nederlände­rna, Frankrike och Belgien ha kommit över en miljard meddelande­n.

Vad svensk polis får ut av Sky är alltså än så länge oklart. Men den tidigare knäckta Encrochat har liknats vid en guldgruva av informatio­n.

Enligt gängforska­re har Encrochatt­arna inneburit en unik möjlighet för polisen att skaka om i de kriminella miljöerna.

– Det har annars varit alldeles för låga uppklaring­sprocent för mord och mordförsök i dessa miljöer och för få framgångar mot de här konstellat­ionerna, har Amir Rostami, polis, docent och forskare i kriminolog­i vid Högskolan i Gävle och Institutet för framtidsst­udier, tidigare sagt till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden