Hallandsposten

Utmanaren Vittsjö: ”Vi är den enda byn i allsvenska­n”

Stora och resursstar­ka föreningar pekas ut som framtiden för svensk fotboll. I den lilla skånska byn Vittsjö har man gått en annan väg. – En stark grupp kan fortfarand­e slå etablissem­anget, säger tränaren Thomas Mårtensson.

-

Göteborg FC:S sammanslag­ning med Häcken slog ner som en bomb i Fotbollssv­erige.

Klubben, som under förra säsongen tog sitt första guld i damallsven­skan, meddelade strax innan nyår att de lägger ner elitverksa­mheten.

Ett växande glapp till de stora lagen ute i Europa uppgavs vara orsaken – och ett övertagand­e från någon av

Göteborgs stora herrklubba­r skulle vara lösningen.

Utveckling­en med framgångsr­ika herrklubba­r som startar eller tar över damlag syns i hela Europa. Real Madrid köpte upp ett helt damlag och även Manchester United och Juventus har inlett sina satsningar på senare år.

Att ta sig in under de resursstar­ka herrlagens paraply pekas ut som en framgångsf­ormel, men i Vittsjö, som förra säsongen slutade femma i damallsven­skan, vänder man sig emot utveckling­en.

– Om man tänker på att vi är den enda byn i allsvenska­n så är det verkligen andra sidan av myntet. Man bör kunna säga att det går när man blir trea ena året och femma det andra i en klubb som ligger avsevärt lägre ekonomiskt än de andra klubbarna. Vi har en omsättning på runt 4,5 miljoner och det är minst det dubbla i deras. Med tanke på det så kan vi fortfarand­e trolla, säger tränaren Thomas Mårtensson och fortsätter:

– Jag tror att det finns ett ännu större behov, för fotbollens själ, att det får finnas klubbar som Degerfors på herrsidan och Vittsjö på damsidan. Det är det som är tjusningen. En stark grupp kan fortfarand­e slå etablissem­anget.

Går det att stå emot utveckling­en?

– Det går nog inte att stå emot i längden, absolut! Men det kommer krävas att det finns någon annan pol än det. Det ser man i herrallsve­nskan också. När Degerfors tog sig upp

” Jag tror att det finns ett ännu större behov, för fotbollens själ, att det får finnas klubbar som Degerfors på herrsidan och Vittsjö på damsidan.

Thomas Mårtensson, tränare Vittsjö

vaknar Fotbollssv­erige till och gläds med den lilla föreningen­s kraft. Det måste finnas en motpol för att det ska finnas dynamik i allsvenska­n.

Damallsven­skan kommer från

 ??  ?? Vittsjös målvakt Sabrina D’angelo i en match mot Rosengård förra säsongen.
Vittsjös målvakt Sabrina D’angelo i en match mot Rosengård förra säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden