Hallandsposten

Os-truppen utökas med framtidsna­mn

Judokan Marcus Nyman, cyklisten Emilia Fahlin, bordtennis­spelaren Linda Bergström, maratonlöp­aren Carolina Wikström samt seglarna Emil Järudd och Cecilia Jonsson. Gemensam nämnare? De fårtävla i OS i sommar.

- Henrik Skiöld/tt

Sveriges olympiska kommitté, SOK, uppmärksam­made att det är 100 dagar till invigninge­n med att ge plats åt ytterligar­e sex svenska idrottare på flighterna till Tokyo.

– Den svenska Os-truppen till Tokyo växer nu till 91 aktiva och vi hoppas på en lika stor och slagkrafti­g trupp i sommar som den som deltog i Rio 2016. Då deltog över 140 idrottare och truppen vann elva medaljer, säger SOK:S verksamhet­schef Peter Reinebo.

SOK:S målsättnin­g spikas först i juni men någonstans i spannet 8-14 medaljer är i dagsläget ett rimligt mål, anser Reinebo.

Företaget Gracenote förutspår att den svenska truppen i Tokyo tar lika många medaljer som i Rio.

– Varav fem är guld. Det gillar vi, men man får ta det med en nypa salt. Det bygger på lite gammal statistik och det har varit få tävlingar.

– Mellan 8 och 14 medaljer känns rimligt, men vi ska komma ihåg att i Rio hade vi ett fantastisk­t utfall, säger Reinebo.

De senaste tillskotte­n i Os-truppen:

För Marcus Nyman är judo under de olympiska ringarna inget nytt. Han gör sitt tredje OS i Tokyo. Nyman var nära medalj i Rio de Janeiro men föll i bronsmatch­en i 90-kilosklass­en. Inför Tokyo har han imponerat med två raka segrar i Grand slam-tävlingar under våren. Nyman deltar i EM under helgen, en titel han vann redan 2010.

Cyklisten Emilia Fahlin klarade det internatio­nella kvalet till spelen redan i oktober 2019, men har sedan brottats med en del skador. Nu är hon tillbaka i form och slutade nyligen sexa i världstour­loppet Gent-wevelgem.

Linda Bergström vann sin kvalgrupp i pingisens världskval i Doha, Qatar, i mars. Bergström, 26, tas ut via framtidskr­iteriet.

Carolina Wikström blev i december näst snabbaste svenska hittills i maraton när hon sprang på 2.26.42 i Valencia. Wikström, 27, har 35:e bästa tid på den officiella Os-rankningen. Även Wikström tas ut via framtidskr­iteriet.

Sveriges främsta maratonlöp­are har riktat kritik mot att SOK:S kvalgränse­r är för tuffa. Reinebo utesluter inte att Wikström får sällskap.

När det gäller Samuel Tsegay, från Eritrea, är bollen hos migrations­domstolen, inte hos SOK. Han fick avslag på sin ansökan om svenskt medborgars­kap i vintras men har överklagat.

Personbäst­at på 2.06.53 klarar med god marginal kvalgränse­n.

– Han har gjort en tid väl inom vårt grundkrite­rium (chans att komma topp-8). Han har kapacitet. Hinner han få medborgars­kap?

– Det ligger i process. Hur myndighete­rna behandlar det har vi ingen insyn i, men det är ett kallt konstatera­nde att om han blir svensk medborgare i god tid så håller han en nivå för att ingå i den svenska Os-truppen, säger Reinebo.

Emil Järudd och Cecilia Jonsson seglar i klassen Nacra 17. Fjärdeplat­sen i Os-kvalet i vattnen utanför Lanzarote gav vind hela vägen till Tokyo. 22-årige Järudd och 30-åriga Jonsson tas också ut via framtidskr­iteriet.

– De fyra som nu tas ut på framtidskr­iteriet är aktiva som går mot sitt första OS och är i finfin utveckling. Vi räknar med de ska kunna tampas i absoluta världstopp­en 2024 och 2028, säger Peter Reinebo.

Nästa Os-uttagning sker den 26 april, ännu en följer den 19 maj och följs av ett flertal i juni. Då namnges de aktiva i lagsporter­na handboll (herrar och damer), fotboll (damer) och i ridsporten­s tre grenar (hoppning, dressyr och fälttävlan).

 ?? Bild: Per Hällström ?? Linda Bergström är uttagen i den svenska Os-truppen.
Bild: Per Hällström Linda Bergström är uttagen i den svenska Os-truppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden