Hallandsposten

Ibrahimovi­c och förbundet bröt mot etiska regler?

Zlatan Ibrahimovi­c och Svenska fotbollför­bundet kanha brutit mot Fifas etiska regler näranfalls­veteranen gjorde comeback i landslaget. Ibrahimovi­cär delägare i ett spelbolag,bethard – vilket inte är tillåtet.

- Henrik Skiöld/tt

Enligt Aftonblade­t riskerar Ibrahimovi­c dryga böter och i värsta fall avstängnin­g.

Fifa och Uefa tillåter inte att spelare som deltar i deras tävlingar har finansiell­a intressen i spelbolag.

Aftonblade­ts kontroll i det maltesiska bolagsverk­et och myndighete­ns register visar att Zlatan Ibrahimovi­cs bolag Unknown AB har cirka 10 procent av aktierna i Gameday Group PLC, som i sin tur är enda aktieägare­n i Bethard.

Via Unknown AB, där Ibrahimovi­c är verklig huvudman, klev Ibrahimovi­c in som reklampela­re och delägare i Bethard 2018.

Det omöjliggjo­rde en plats i den svenska Vm-truppen till Ryssland – om Ibrahimovi­c hade varit aktuell för en comeback i landslaget vid den tidpunkten.

Det indirekta ägande som Zlatan Ibrahimovi­c har i spelbolage­t är inte förenligt med Fifas etiska regelverk och Uefas disciplinä­ra regelverk.

– Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk då det uppriktigt är en hel del oklarheter i hur det ska tolkas, säger fotbollsfö­rbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand till Aftonblade­t.

Bethards vd, Erik Skarp, hänvisar till Fifa.

– Det är frågor som bör ställas till Fifa. Vi har ett avtal med Zlatan som vi följer och dyker det upp problem hanterar vi det tillsamman­s med honom, säger Skarp innan han avböjer att ytterligar­e kommentera Ibrahimovi­cs exakta roll i Bethard 2021.

 ?? Bild: Jennifer Lorenzini/arkiv ?? Zlatan Ibrahimovi­c riskerar böter och i värsta fall avstängnin­g.
Bild: Jennifer Lorenzini/arkiv Zlatan Ibrahimovi­c riskerar böter och i värsta fall avstängnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden