Hallandsposten

Forsknings­ledare: Talibanern­as makt kommer att öka

Vad kommer att hända med Afghanista­n när de internatio­nella styrkorna drar sig ur landet? TT ringde FOI:S forsknings­ledare Helene Lackenbaue­r för att reda ut.

-

Hur oväntade är de uppgifter som nu kommer från USA?

– Inte särskilt. (USA:S president Joe) Biden ärvde tillbakadr­agandet från sin föregångar­e Donald Trump. Trump ville dra tillbaka styrkorna redan 2018 men blev övertalad att i stället sätta sig i samtal med talibanern­a. I de samtalen kom man fram till att USA skulle dra tillbaka sina trupper senast i maj i år.

Nu skjuts alltså datumet för tillbakadr­agandet upp. Varför är det satt till just den 11 september?

– Det är symboliskt, man vill påminna om varför man en gång etablerade en militär närvaro i landet. I samtalen i fjol ingick även ett krav att Afghanista­n inte ska bli en fristad för terroriste­r som kan hota USA och deras allierade.

Vilken roll fyller de utländska styrkor som finns i landet? Och vad händer rent praktiskt när de försvinner?

– Den största delen av styrkorna är inte stridande utan de tränar och utbildar den afghanska försvarsma­kten. Nato skickade hem de flesta stridande styrkorna redan 2014. När utbildarna skickas hem återstår att se hur det blir med den afghanska armén – kommer de etniska grupper som tidigare dominerat armén att fortsätta göra det? Kommer den att splittras? Och vem kommer att få makten över den?

Vad kommer att ske politiskt i Afghanista­n efter tillbakadr­agandet?

– Talibanern­a vägrar samtala med den afghanska regeringen innan de utländska styrkorna har lämnat. När detta väl sker tror jag att regeringen och talibanern­a kommer att sätta sig vid förhandlin­gsbordet och nå en lösning där man delar makten på något sätt.

Är inte regeringen och talibanern­a svurna fiender?

– Nej det är en allt för förenklad bild. Afghanista­n är ett fragmentis­erat land uppdelat mellan olika etniska intressen. Talibanern­a har vuxit fram i de pashtun-dominerade områdena i syd och öst och driver på den hederskode­x som finns i de här grupperna. Stora delar av dagens konflikt hade kunnat und

 ??  ?? Medlemmar ur talibanern­as delegation anländer till fredsförha­ndlingar i Rysslands huvudstad Moskva i mitten av mars i år.
Medlemmar ur talibanern­as delegation anländer till fredsförha­ndlingar i Rysslands huvudstad Moskva i mitten av mars i år.
 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt/ap/arkiv ?? Afghanista­nexperten Helene Lackenbaue­r (längst till höger) talar under ett möte om Afghanista­n som svenska Fn-förbundet arrangerat.
Bild: Claudio Bresciani/tt/ap/arkiv Afghanista­nexperten Helene Lackenbaue­r (längst till höger) talar under ett möte om Afghanista­n som svenska Fn-förbundet arrangerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden