Hallandsposten

Nya Pfizer-doser ska täcka upp för Astras bortfall

Eu-kommission­en får 50 miljoner vaccindose­r från Pfizer snabbare än planerat – och förhandlar nu om nya miljardlev­eranser under kommande år. Däremot blir det inga förlängda kontrakt med Astra Zeneca.

- TT:S korrespond­ent

Beskedet om uppsnabbad­e doser från Pfizer-biontech lämnas av kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen på en extrainsat­t presskonfe­rens i Bryssel.

– De här 50 miljonerna doserna skulle egentligen ha levererats under det fjärde kvartalet 2021. Nu blir de tillgängli­ga under det andra kvartalet, berättar von der Leyen.

Kommission­en kommer dessutom att inleda förhandlin­gar med företaget om att införskaff­a ytterligar­e 1,8 miljarder doser för åren 2022 och 2023.

I sitt framträdan­de säger von der Leyen inget om vad som ska ske med kontrakten med Astra Zeneca och Johnson & Johnson.

Italienska tidningen La Stampa uppger dock, med hänvisning till källor på det italienska hälsodepar­tementet, att kommission­en har beslutat om att inte förnya sina avtal med bolagen.

I stället kommer kommission­en att fokusera på så kallade mrna-vaccin mot covid-19, som tillverkas av exempelvis Pfizer-biontech och Moderna.

Eu-kommission­en begär samtidigt en förklaring från Johnson & Johnson efter bolagets ”fullständi­gt oväntade” besked om leveransfö­rseningar till EU, enligt en källa.

En talesperso­n för Eu-kommission­en säger till nyhetsbyrå­n Reuters att man inte kan kommentera kontraktsf­rågor.

Sveriges vaccinsamo­rdnare Richard Bergström uppger för TT att det än så länge bara finns ett färdigt beslut när det gäller att inte förnya kontraktet med Astra Zeneca. Orsaken är inte oro för biverkning­ar, skriver han i ett sms, utan leveranspr­oblem.

Astra Zeneca skulle ha levererat 300 miljoner doser till EU före den sista juni. I stället kommer bara 100 miljoner. De resterande 200 miljoner doserna kommer först under andra halvåret, då många länder räknar med att ha hunnit vaccinera alla vuxna.

Spelar den misstänkta risken för blödningsr­ubbningar någon roll?

”Nej – det handlar enbart om volymer och tidpunkt. Dessutom är AZ (och J&J) inte bästa valet rent vetenskapl­igt för uppdaterad­e vaccin mot mutationer – där satsar nu EU stort på kapacitet (mer än 1 miljard doser per år) av MRNA och proteinvac­cin”, svarar Richard Bergström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden